SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

9 Ağustos Uluslararası Dünya Yerli Halklar Günü

Bugün, Birleşmiş Milletler kararı ile ilan edilen 9 Ağustos Uluslararası Dünya Yerli Halklar Günü. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın 2021 yılında imzaladığı “Ukrayna’nın Yerli Halklarına Dair” isimli yasa ile yerli halk statüsüne kavuşan Kırım Tatarları, Dünya Yerli Halklar Günü'nü çeşitli etkinliklerle kutluyor.

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2023 00:26
Haber Güncellenme Tarihi: 10.08.2023 09:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
9 Ağustos Uluslararası Dünya Yerli Halklar Günü

Uluslararası Dünya Yerli Halklar Günü, Birleşmiş Milletler teşkilatının kararı üzerine 1995 yılından itibaren 9 Ağustos’ta kutlanıyor. İlk kez 9 Ağustos 1982 tarihinde Birleşmiş Milletler’in (BM) yerli halklarının haklarını korumaya yönelik komisyonu bir araya gelerek çalışmalarına başladı.

UNESCO verilerine göre bugün dünyanın 790 ülkesinde, 7 binden fazla etnik dilde konuşan ve kültürel geleneklerine bağlı kalan yaklaşık 300 milyon yerli halk temsilcisi ikamet ediyor. Günümüzde anavatanları Kırım Yarımadası'nda Rus işgali altında yaşayan, işgalcilerin sistematik baskı politikalarının hedefi olan Kırım Tatarları da bahsi geçen yerli halklardan birisi.

UKRAYNA’NIN YERLİ HALKLARI YASASI

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 21 Temmuz 2021 tarihinde “Ukrayna’nın Yerli Halklarına Dair” başlıklı yasayı imzaladı. Kırım Tatarları, Karaylar ve Kırımçaklar Ukrayna’nın yerli halkları olarak tanıyan yasanın hükümlerine göre Ukrayna’nın yerli halkları ve temsilcileri, Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, BM Yerli Halkların Hakları Bildirgesi ve Ukrayna Parlamentosu tarafından tanınan uluslararası anlaşmaları çerçevesinde tanımlanan ayrıca Ukrayna Anayasası ve yasalarıyla öngörülen tüm insan haklarından ve temel özgürlüklerden kolektif ve bireysel olarak tam yararlanma hakkına sahip.

Söz konusu yasa aynı zamanda yerli halklarının enstitüleri gibi kurumların ve yerli halkların dil, din, örf ve adetlerini korumak adına başlatılan projelerin devlet tarafından desteklenmesi ve finanse edilmesini öngörüyor.

KTMM VE KIRIM TATAR MİLLİ KURULTAYI, HALKIN TEMSİL ORGANI OLARAK TANINACAK

Gerekli yasal düzenlemelerin kabul edilmesinden sonra, Kırım Tatar Milli Kurultayı ve Kırım Tatar Milli Meclisinin Ukrayna Bakanlar Kurulu tarafından Kırım Tatarlarının resmi temsil organı olarak tanınması bekleniyor.
 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.