SON DAKİKA
Hava Durumu

21 Mart 2014: Kırım'ın işgaline zemin hazırlayan yasanın kabul edilmesinin üzerinden 7 yıl geçti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 21 Mart 2014'te Kırım'ı işgal eden yasayı imzalamasının üzerinden 7 yıl geçti. Rusya, geçen bu süreçte işgal altındaki Yarımada'yı Ruslaştırmaya devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2021 20:33
Haber Güncellenme Tarihi: 21.03.2023 11:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
21 Mart 2014: Kırım'ın işgaline zemin hazırlayan yasanın kabul edilmesinin üzerinden 7 yıl geçti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 21 Mart 2014'te Kırım'ı işgal eden yasayı imzalamasının üzerinden 7 yıl geçti. Rusya, geçen bu süreçte işgal altındaki Yarımada'yı Ruslaştırmaya devam ediyor.

Rusya'nın, Kırım ve Rus donanmasına ev sahipliği yapan Sivastopol'ün işgaline resmiyet kazandırdığı yasanın imzalanmasının 7'inci yılına girildi. Kırım’da işgalci Rus askerlerinin ilk kez 20 Şubat 2014 tarihinde görülmeye başlamasının ardından 22 Şubat’ı 23 Şubat’a bağlayan gece Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım’ı işgal etme operasyonunu başlatma emri verdi. Yarımada'da askeri üniformalı, üzerlerinde hiçbir sembol ya da simge bulunmayan silahlı işgalciler, 27 Şubat 2014'ten itibaren kamu binalarında kontrolü ele almaya başladı. "Yeşil adamlar" olarak adlandırılan işgalci güçler, kısa sürede hükumet binalarının yanı sıra Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosunu da ele geçirdi.

SİLAHLARIN GÖLGESİNDE SÖZDE REFERANDUM

Eli silahlı "yeşil adamların" gölgesinde 6 Mart 2014'te toplanan Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu, Kırım'ın Rusya'ya bağlanması için referandum yapılması kararı alındığını ilan etti. 16 Mart 2014 tarihinde Kırım’da Kırımlıların ve Ukraynalıların hayatını değiştiren yasa dışı sözde referandum yapıldı. Kırım Tatarları, Parlamentonun bu kararına karşı çıkıp boykot kararı alsa da 16 Mart 2014'te Yarımada'da sözde referanduma gidildi. Rus işgalinin akabinde 2014 yılının Mart ayında düzenlenen sözde referandumda Kırım sakinlerinin yarımadanın Rusya’ya bağlanması konusunda iradesini “özgürce” tecelli ettiği ileri sürüldü.

PUTİN, 21 MART'TA KIRIM'IN İŞGAL YASASINI İMZALADI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 19 Mart'ta Kırım’ın işgalini ve yeni federal bölgeler oluşturulmasını öngören yasa tasarısını Rus Parlamentosuna sundu. Rusya Anayasa Mahkemesi, Putin’in isteği üzerine olağanüstü oturum gerçekleştirdi ve tasarının Anayasayla uyumlu olduğunu bildirdi. Mahkemenin, tasarının anayasaya uygunluğunu onaylamasından sonra Rus Parlamentosu, tasarıyı onayladı. Putin, 21 Mart 2014'te Kremlin Sarayı'ndaki törende, "Kırım ve Sivastopol'ün Rusya'ya bağlanması ve yeni federal bölgeler oluşturulmasını" öngören yasayı imzaladı. Böylece Rusya, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü tanımasına ilişkin 1994'te imzaladığı Budapeşte Memorandumu'na aykırı olmasına rağmen çıkardığı yasa ile Kırım'ı işgal etti. Ancak dünyada pek çok ülke ve Türkiye, Rusya’nın bu yasa dışı ilhakını tanımadı.

BM VE TÜRKİYE İŞGALİ TANIMADI

Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve dünyanın birçok ülkesi, Kırım’da yapılan sözde “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti. Ukrayna, Kırım’ı geçici olarak işgal edilen bölgesi olarak kabul etti.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 27 Mart 2014’te Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü destekledi, Kırım ve Sivastopol’ü Ukrayna’nın ayrılmaz toprak parçası olarak tanıdı. BM, Rusya’nın Kırım’ı ilhakını yasa dışı ilan etti.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da "Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımıyoruz." diyerek, Türkiye'nin bu konudaki duruşunu gösterdi.

RUSYA İŞGAL POLİTİKALARIYLA KIRIM'I RUSLAŞTIRMAYA DEVAM EDİYOR

Rusya, işgalden bu yana Kırım Tatarlarına uyguladığı baskının yanı sıra hem sosyal hem askeri olarak Yarımada'da nüfuzunu artırma girişimlerine aralıksız devam ediyor. Kırım'ın, yasa dışı olarak Rusya yönetimine geçmesinden sonra başta yöneticiler olmak üzere Ukrayna yanlısı Kırım Tatarları baskı görmeye, hakları ihlal edilmeye ve tutuklanmaya başladı. Çok sayıda Kırım Tatarı başta olmak üzere 104 Kırımlı siyasi nedenler gerekçe gösterilerek tutukluluğu sürüyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, işgal altındaki Kırım’da yabancı uyrukluların toprak sahibi olmasını yasaklayan kararı 20 Mart 2021 itibarıyla yürürlüğe girdi. Böylece Nisan 2020 itibarıyla, 11 binden fazla Kırım’daki Ukraynalılara ait bu tür arsaya, Rus işgalcilerinin mahkeme kararıyla zorla el konulacak. Rusya Cumhurbaşkanının kararnamesine göre, 25 belediyeden 19’unda, özellikle Evpatoria, Kerç, Yalta, Sudak’ta kısıtlamalar getirildi.

KIRIM TATARLARINA ANAVATANLARINA GİRİŞ YASAĞI

Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve bazı Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) yöneticilerine anavatanları Kırım'a giriş yasağı getirildi.

YARIMADADA 7 YILDIR BASKI VE ZULÜM DEVAM EDİYOR

Rus işgaliyle adeta “açık hava cezaevi”ne dönüşen Kırım yarımadası, bir yandan silahlandırma hamleleriyle dünyayı tehdit eden askeri bir üs haline getirildi. Diğer yandan da işgale direnen Kırımlılar baskı mekanizmasının sürekli hedefi haline geldi. Yarımadada 2014’ten beri Rus işgalini onaylamadıklarını ifade eden ve tutumlarıyla belirten Kırım Tatarları başta olmak üzere Ukrayna’ya bağlı kalmak isteyenler, kaçırılmalarla, düzmece davalarla, keyfi baskın ve sorgularla korkutulmaya çalışılıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.