SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba: Görüşmelerde, Kırım Platformu'nu ele alacağız

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, Antalya Diplomasi Forumu marjında küresel ve bölgesel gelişmeleri Kırım Haber Ajansına değerlendirdi. Kuleba, Kırım'ın Rus işgalinden kurtarılması için planlanan Uluslararası Kırım Platformu ve Ukrayna'nın NATO'ya üyeliğine yönelik süreç hakkında açıklama yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 18.06.2021 20:44
Haber Güncellenme Tarihi: 31.10.2023 05:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba: Görüşmelerde, Kırım Platformu'nu ele alacağız

Antalya, 18-20 Haziran 2021 tarihleri arasında Antalya Diplomasi Forumu'na ev sahipliği yapıyor. Forumda, Afrika'dan Balkanlara, Avrupa'dan Asya'ya kadar Türkiye'nin dış politikada iş birliği sürecinde olduğu ülkelerden gelen yetkililer, küresel ve bölgesel sorunlara yönelik görüşlerini ifade ediyor. Türkiye'nin öncü olduğu forumda, uluslararası sorunlara yenilikçi çözümler ve küresel yönetişim konuları ele alınıyor. Forum kapsamında; Kırım Haber Ajansı Editörü Ömer Cihad Kaya'ya özel demeç veren Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, mevkidaşları ile görüşmelerinde Kırım Platformu'nu ele alacaklarını dile getirdi.

Antalya Belek'teki NEST Kongre Merkezi’nde düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu (ADF) bugün başladı. "Yenilikçi Diplomasi: Yeni Dönem, Yeni Yaklaşımlar" temasıyla düzenlenen etkinlik, 10 devlet ve hükumet başkanı ile 42 dışişleri bakanının katılımıyla gerçekleşiyor. 18-20 Haziran 2021 tarihleri arasında gerçekleşen forumun ilk gününde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun açılış konuşmalarıyla başladı. Ardından, devlet başkanlarının ve dışişleri bakanlarının katıldığı panel ve oturumlarla tamamlandı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, forum çerçevesinde Hırvatistan, Malta, Nijer ve Kırgızistan dışişleri bakanları ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Dmıtro Kuleba, yarın ise Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelecek. Bakan Kuleba, Antalya Diplomasi Forumu kapsamındaki görüşlerini Kırım Haber Ajansına değerlendirdi. Kuleba, Kırım'ın işgalden kurtarılması için planlanan uluslararası Kırım Platformu ve Ukrayna'nın NATO'ya üyeliğine yönelik süreç hakkında konuştu.

KULEBA: KIRIM PLATFORMU'NA KATILIM KONUSUNU ELE ALACAĞIZ

Forum çerçevesindeki görüşmelerinde Kırım Platformu'nu öne çıkardığını ifade eden Bakan Kuleba, "Antalya Diplomasi Forumu, gerek Avrupa gerek Afrika gerekse de Asya ülkelerinin devlet başkanları ve dışişleri bakanları ile bir araya gelmek için benzeri olmayan bir fırsattır. Ben bu bağlamda, yaklaşık 20 görüşme yapacağım ve tüm bu görüşmelerde Kırım Platformu'na katılım konusunu ele alacağız." ifadelerini kullandı.

"UKRAYNA MUTLAKA NATO ÜYESİ OLACAK"

Ukrayna'nın NATO Üyelik Eylem Planı konusunun da önemli olduğunu dile getiren Bakan Kuleba şunları ifade etti:

"Gerçekten NATO Zirvesi öncesinde özellikle Ukrayna'ya NATO'ya Üyelik Eylem Planı Statüsü'nün verilmesi konusunda bir çok yorum yapıldı. Ukrayna'nın üyeliği noktasında bir çok tartışma gerçekleşti. Ukrayna'nın gerçek dostu olan NATO üyeleriyle birlikte, verimli çalışmaları hayata geçirdik. Zirvede, imzalanan ortak bildiri net bir şekilde ortaya koydu ki, Ukrayna mutlaka NATO üyesi olacak. Aynı zamanda, bu üyelik eylem planını da ele alacaktır. Bu konuda, güvenilir ortağımız olan Türkiye'ye, ortak bildirideki desteği için minnettarız. Söz konusu bildirinin hayata geçirilmesi için biz de çalışmalarımıza yoğun bir şekilde devam edeceğiz. Ukrayna'nın NATO üyesi olması için elimizden geleni yapacağız"

ANTALYA DİPLOMASİ FORUMU 19-20 HAZİRAN'DA OTURUMLARLA DEVAM EDECEK

Antalya Diplomasi Forumu, 19-20 Haziran 2021 tarihlerinde, devlet ve hükümet yetkilileri, akademisyenler ve uzmanların katılacağı panellerle devam edecek. Foruma, Kırım Tatar Halkının Milli Lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna Milletvekili, KTMM Başkan yardımcısı Ahtem Çiygöz ve Ukrayna Milletvekili, Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi Rüstem Umerov katılım gösteriyor.

Resim

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.