SON DAKİKA
Hava Durumu

TikTok güvenlik ihlali nedeniyle kaç ülkede yasaklandı?

Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok uygulaması, kişisel bilgileri izinsiz kullandığı için bir çok ülke tarafından yasaklandı. Şu ana kadar 9 ülke TikTok'un ülkede kullanılmasına yasak getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 20.03.2023 13:42
Haber Güncellenme Tarihi: 20.03.2023 16:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
TikTok güvenlik ihlali nedeniyle kaç ülkede yasaklandı?

Çinli Bytedance isimli şirketin geliştirdiği video paylaşım uygulaması TikTok’a yönelik endişeler dünya çapında giderek artıyor. Ülkeler ve liderler popüler sosyal medya uygulaması TikTok’un casusluk yaptığını bildiriyor. Bununla birlikte bir çok devlet TikTok’un kullanımını bir bir yasaklamaya başladı. Özellikle ülkelerdeki parlamento ve meclis üyelerinin cep telefonlarına TikTok indirmemesi yönünde yasalar uygulanmaya başladı. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Çinli yöneticilere TikTok’u satmaları gerektiğini aksi takdirde uygulamanın ülke çapında yasaklanacağını ifade etmişti. ABD’nin bu adımının ardından Birleşik Krallık'ta TikTok ile ilgili somut bir karar almıştı. Birleşik Krallık yönetimi, güvenlik endişeleri nedeniyle bakanlar ve devlet memurlarının kullandığı telefon ve diğer elektronik cihazlarda, Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok’a yasak getirdi.

DÜNYA GENELİNDE TİKTOK'U YASAKLAYAN ÜLKELER

ABD

2020'de şirketle ABD arasındaki ipler gerilince, Trump yönetimi TikTok indirmenin yasaklanması için adımlar atmış ancak yasak kararı mahkemeden dönmüştü. Biden yönetimi, döneminde de devam eden gerilimin ardından Beyaz Saray, geçen ay tüm hükumet kurumlarına 30 gün içerisinde uygulamanın tüm hükumet bağlantılı telefonlardan silinmesi talimatını verdi. ABD'deki 50 eyaletin yarısından fazlası, uygulamayı eyalet yönetimlerine ait cihazlarda yasakladı.

TikTok'u yasakladığı için ABD'ye ateş püsküren Çin, yasağı devlet gücünün kötüye kullanılması ve diğer ülkelerden gelen firmalara baskı yapılması olarak nitelendiriyor.

AVRUPA BİRLİĞİ (AB)

Geçen aylarda Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu ve AB Konseyinin tüm çalışanlarına TikTok kullanmak yasaklandı. Yasağa gerekçe olarak siber güvenlik tehditleri ve kurumları siber saldırılardan koruma çabası gösterildi. Avrupa Parlamentosunun TikTok yasağı 20 Mart'ta yürürlüğe girecek. Parlamento, milletvekillerine ve personele uygulamayı kişisel cihazlarından kaldırmalarını tavsiye etti.

TAYVAN

ABD Federal Soruşturma Bürosunun (FBI) geçen yıl sonunda TikTok'un ulusal güvenlik riski oluşturduğuna dair uyarısı Tayvan'da yankı buldu.

Tayvan, Aralık 2022'deki uyarı üzerine kamu sektöründe TikTok'un kullanımını yasakladı. Ülkede cep telefonları, tabletler ve masaüstü bilgisayarlar dahil olmak üzere kamuya ait cihazlarda TikTok, Çince eşdeğeri Douyin ve bir Çin yaşam tarzı içerik uygulaması olan Şiaohongşu gibi uygulamaları içeren Çin yapımı yazılımları kullanmasına izin verilmiyor.

TÜRKİYE'DE TİKTOK'A CEZA

Uygulamanın Türkiye'de kullanımına dair bir herhangi yasak bulunmamakla birlikte, Kişisel Verileri Koruma Kurulu (KVKK), çocukların kişisel bilgilerinin görüntülenmesi, izinsiz veri toplanması ve kanuna aykırılıklar gerekçesiyle TikTok'a 1 milyon 750 bin lira para cezası verdi.

HİNDİSTAN

Hindistan, 2020 yılında gizlilik ve güvenlik endişeleri nedeniyle TikTok ve mesajlaşma uygulaması WeChat de dahil olmak üzere düzinelerce Çin menşeli uygulamaya yasak getirdi. Bu yasak 2021'de kalıcı hale gelmişti. Yasak kararı Himalayalar'da Çin ordusu girilen çatışmada 20 Hint askerinin öldürülmesinin ardından gelmişti. Hindistan olayın ardından içerisinde TikTok'un olduğu 50'den fazla uygulamayı yasaklamıştı.

KANADA

Kanada, ABD'nin duyurusunun ardından pazartesi günü bir açıklama yaparak gizlilik ve güvenlik açısından kabul edilemez bir risk oluşturduğunu belirttiği TikTok'un devlet tarafından verilen cihazlarda kullanılmaması gerektiğini duyurdu. Çalışanların gelecekte uygulamayı indirmeleri de engellenecek. 

BİRLEŞİK KRALLIK

İngiliz hükumeti mart ayı içinde tüm hükumet bağlantılı cihazlarda TikTok kullanılmasını yasaklamıştı. Hükumet yetkilileri kararın ihtiyatlı bir karar olduğunu, hassas hükumet bilgilerinin öncelik olduğunu açıklamıştı.

ENDONEZYA

Endonezya 2018'de pornografi, uygunsuz içerik ve kutsallara hakaret gibi nedenlerle TikTok'u yasaklamıştı. Yasak, uygulamanın sansür uygulamayı kabul etmesinin ardından bir hafta içinde kaldırılmıştı.

PAKİSTAN

Pakistanlı yetkililer, uygulamanın ahlaka aykırı içeriği teşvik ettiği endişesiyle TikTok'u Ekim 2020'den bu yana en az dört kez geçici olarak yasakladı.

AFGANİSTAN

Afganistan'da Taliban yönetimi, gençleri "yanlış yönlendirilmekten" korumak gerekçesiyle 2022 yılında TikTok ve PUBG oyunlarını yasakladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.