SON DAKİKA
Hava Durumu

İran, Rusya'ya Mohajer İHA'ları verdi!

İran'ın Rusya'ya Mohajer-6 tipi insansız hava araçları verdiği öne sürüldü. İran'ın sağladığı İHA'ların geliştirildiği ve daha ölümcül bir hale geldiği öğrenildi.

Haber Giriş Tarihi: 15.02.2023 11:26
Haber Güncellenme Tarihi: 15.02.2023 11:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İran, Rusya'ya Mohajer İHA'ları verdi!

İran’ın, 2023 yılının Kasım ayında örtülü yollarla Rusya'ya en az 18 uzun menzilli insansız hava aracı sağladığı iddia edildi. 12 Şubat 2023 tarihinde The Guardian gazetesi, iddiayı İranlı kaynaklara dayandırarak; söz konusu insansız hava araçlarının daha uzak mesafelere uçabildiğini ve daha isabetli vuruş yapma kabiliyetine sahip olduğunu yazdı.

Uzmanlar, Rusya'nın 200 kilometre menzile sahip ve her kanadının altında iki füze bulunan 6 adet Qods Mohajer-6 İHA ile Alman motorlarıyla modifiye edilmiş 12 adet Shahed 191 ve Shahed 129 İHA satın aldığını söyledi. Rusya’nın aldığı ileri sürülen yeni insansız hava araçları, bomba attıktan sonra üsse dönmek üzere tasarlandı.

Bahsedilen insansız hava araçlarının büyük bir kısmının Hazar Denizi’nden taşındığı aktarılırken; geri kalan kısmının ise İran’ın devlet havacılık şirketine ait bir uçakla teslim edildiği aktarıldı.

İRAN, HER İNSANSIZ HAVA ARACI İÇİN 3 EĞİTMEN GÖNDERDİ

İran, Moskova'ya her insansız hava aracı için üç teknisyen olmak üzere 54 teknisyen gönderdi. İranlı teknisyenler, Rus ordusuna insansız hava araçlarını kontrol etmede yardımcı olacak. Son insansız hava aracının 20 Kasım 2022'de teslim edildiği aktarıldı.

Öte yandan, 10 kişiden oluşan Rus heyetinin İran'a yapmış olduğu ziyaretin ardından Tahran yönetimi, teslim edilecek insansız hava araçlarının teslim edilmek üzere yola çıktığını bildirdi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İran'ın Rusya'ya insansız hava araçları sağladığını kabul etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.