SON DAKİKA
Hava Durumu

Zelenskıy ve Erdoğan New York’ta görüştü

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski) ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 24 Eylül 2024 tarihinde bir araya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2024 09:34
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2024 11:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Zelenskıy ve Erdoğan New York’ta görüştü

Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu kapsamında New York’ta bulunan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. New York'ta bulunan Türkevi'nde yapılan görüşmede taraflar, Türkiye ve Ukrayna ikili ilişkileri, Ukrayna’da devam eden savaşın seyri ile barış çabaları, bölgesel ve küresel konuları ele aldı.

Erdoğan ile Ukrayna ile Türkiye arasındaki stratejik ortaklığın daha da geliştirilmesi konusunu görüştüklerini kaydeden Zelenskıy, ikili ticaret, yatırım ve ekonomik iş birliğinin ilerletilmesine ve Türk şirketlerinin Ukrayna'nın yeniden inşasında yer almasını değerlendirdiklerini ifade etti.

Zelenskıy, “Karadeniz'de seyrüsefer serbestisinin sağlanması başta olmak üzere Barış Formülü'nün uygulanması ve Türkiye'nin ilgili Barış Formülü noktasındaki liderlik rolü hakkında da görüştük." dedi.

BARIŞ İÇİN ÇABALAR SÜRÜYOR

Erdoğan, iki yılı aşkındır devam eden savaşın Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliği korunarak, diyalog yoluyla sona erdirilebileceğine inandığını ve bu hedefe ulaşmak için çabalarına devam ettiğini belirtti.

Ayrıca Erdoğan, Türkiye'nin adil ve kalıcı bir barış için arabuluculuk dahil her türlü kolaylaştırıcı adımı atmaya hazır olduğunu, Karadeniz Tahıl Girişimi'nin canlandırılması ve Ukrayna ile Rusya arasında barışın kapısını aralayabilecek bir ateşkesin sağlanması için gayretlerin süreceğini söyledi.

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI

Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, BM çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı.

22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalanmıştı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıklamıştı.

UKRAYNA'NIN BARIŞ FORMÜLÜ NEDİR?

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy'ın Barış Formülü'ne ilişkin 10 maddelik önerisinde şu maddeler yer alıyor:

"Radyasyon ve nükleer güvenlik, gıda güvenliği, enerji güvenliği, tüm mahkumların ve sürgün edilenlerin serbest bırakılması, BM Şartı'nın uygulanması, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve dünya düzeninin sağlanması, Rus birliklerinin geri çekilmesi ve çatışmaların sona erdirilmesi, adaletin iadesi, ekolojik sorunların önlenmesi, gerginliğin engellenmesi ve tarafların savaşın sona erdiğini teyit eden bir belge imzalaması"

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.