SON DAKİKA
Hava Durumu

Zelenskıy: Ukrayna ve Polonya omuz omuza verirse Rusya, Avrupa'yı yenemez

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Polonya'yı resmi ziyaretinde iki ülke arasında Ukrayna'nın yeniden inşası ve savunma sanayisinde işbirliği dahil birçok konuda ortak mutabakat zaptı imzalandı. Ayrıca, Zelenskıy ve Duda, Rus saldırganlığı karşısında birlik mesajı verdi.

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2023 00:01
Haber Güncellenme Tarihi: 06.04.2023 00:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Zelenskıy: Ukrayna ve Polonya omuz omuza verirse Rusya, Avrupa'yı yenemez

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 5 Nisan 2023 tarihinde Polonya'nın başkenti Varşova'da resmi ziyaret gerçekleştirdi. Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda tarafından resmi törenle karşılanan Zelenskıy'e Polonya devlet nişanı takdim edildi. 

POLONYA İLE UKRAYNA'NIN YENİDEN İNŞASI VE ASKERİ ORTAKLIK MUTABAKATI

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, ziyaret çerçevesinde düzenlenen resmi basın toplantısında bir dizi ortaklık anlaşmasına imza attı. Özellikle, Rus saldırıları ile zarar gören Ukrayna'nın yeniden inşası bağlamında Polonya ile stratejik ortaklık ilişkisine yönelik atılacak adımlar mutabakat zaptında yer aldı. Polonyalı şirketlerin Ukrayna'nın yeniden inşasına katılımı ele alındı.

Öte yandan, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy arasındaki görüşmede, iki ülke arasında askeri işbirliği maddelerine yer verilen mutabakat zaptı imzalandı. Metinde, Ukrayna'nın 100 Rosomak zırhlı personel taşıyıcı satın almasıyla ilgili anlaşmaya varıldığı duyuruldu.

UKRAYNA SİLAHLI KUVVETLERİ İÇİN TANK MÜHİMMATI ÜRETİMİNDE ANLAŞMA İMZALANDI

Ayrıca, Ukrayna ve Polonya'nın stratejik savunma şirketleri arasındaki işbirliğinin sürdürülmesi konusunda anlaşmaya varıldığı ifade edildi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy,  Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ve Polonya Başbakan Yardımcısı, Devlet Varlıkları Bakanı Jacek Sasin'in huzurunda imzalanan anlaşma ile, tarafların 125 mm'lik tank mühimmatı üretiminde işbirliği yapacağı aktarıldı.

Öte yandan, Polonya Cumhurbaşkanı Duda, ülkesinin Ukrayna'ya 24 Şubat 2022'de başlayan tam ölçekli savaşın başından bu yana 8 Sovyet yapımı "MİG-29" tipi savaş uçağı gönderdiğini ve 6 uçağın daha gönderileceğini belirtti.


"UKRAYNA VE POLONYA OMUZ OMUZA VERİRSE RUSYA AVRUPA'YI YENEMEZ"


Anlaşmaların imzalanmasının ardından Varşova'da halka hitap eden Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy'ın konuşmasında satır başları şöyle:

"Bizim özgürlüğümüz, sizin de özgürlüğünüze güç katıyor. Polonya halkına ve yöneticilerine, Ukraynalılara sergiledikleri misafirperver yaklaşım için teşekkür ediyorum. Ukrayna ve Polonya omuz omuza verirse Rusya Avrupa'yı yenemez.

Polonyalılar ve Ukraynalılar uzun süredir birbirlerini çok iyi tanıyorlar. Şimdi el ele, özgürlük ruhuyla birleşerek şanlı bir zafere yaklaşıyoruz. Ukrayna ve Polonya omuz omuza verirse Rusya Avrupa'yı yenemez."

"BUGÜN MOSKOVA'YA, KREMLİN'E AÇIK BİR MESAJ GÖNDERİYORUZ; 'BİZİ BÖLEMEYECEKSİNİZ"

Polonya Cumhurbaşkanı Duda ise Kremlin'e mesaj göndererek, "Bugün Moskova'ya, Kremlin'e açık bir mesaj gönderiyoruz; 'bizi bölemeyeceksiniz." açıklamasını yaptı. Duda, "Ukrayna'ya tanklar, zırhlı personel taşıyıcılar, obüsler ve uçaklar tedarik ediyoruz. Diğer ülkelere örnek oluyoruz ve bazen silah tedarikine karşı direnişlerini kırıyoruz." dedi.

UKRAYNA'DAN SONRA DİĞER AVRUPA ÜLKELERİ RUSYA'NIN HEDEFİNDE

Resmi ziyaret çerçevesinde, Rus saldırılarından çok ciddi bir şekilde etkilenen Ukrayna'nın yeniden inşası ve Polonya ile stratejik ortaklık hususları görüşüldü. Polonya Hükumet Sözcüsü Piotr Müller, ikili ilişkilerle ilgili, "Polonya, Ukrayna vatandaşları için bir sığınak yeri haline geldi. Polonyalılar dayanışma ve desteğin timsali haline geldi. Bugün Ukrayna’ya yardım etmek, ülkemizin ve tüm Avrupa’nın güvenliği için de çok önemli. Ukrayna’dan sonra Polonya dahil diğer Avrupa ülkeleri de Rusya’nın hedefi haline gelebilir" değerlendirmesini yaptı.

Ukrayna'nın ana karasına yönelik işgal girişimi başlatan Rusya, sivil hedefli saldırılarını sürdürüyor. Can güvenliği tehlikesi yaşayan savunmasız Ukraynalı siviller ise evini, yurdunu terk etmek zorunda bırakıldı. Bu nedenle birçok Ukraynalı, başta komşu ülke Polonya olmak üzere pek çok Avrupa ülkesine sığınmak zorunda kaldı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.