SON DAKİKA
Hava Durumu

Zelenskıy İspanya'nın ardından Belçika'da güvenlik anlaşmasına imza attı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy bugün güvenlik anlaşması imzalamak üzere Belçika'ya ziyarette bulundu. Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ve Başbakan Aleksandr De Croo burada ikili güvenlik ve destek anlaşması imzaladı.

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2024 10:07
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2024 12:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Zelenskıy İspanya'nın ardından Belçika'da güvenlik anlaşmasına imza attı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), İspanya'nın ardından bugün Belçika'yı ziyaret etti. Belçika hükûmeti, Cumhurbaşkanı Zelenskıy'ın 28 Mayıs 2024 tarihinde Belçika'yı ziyaret ederek, İspanya Başbakanı Aleksander De Croo ile bir araya geleceğini ve ikilinin güvenlik anlaşmasına imza atacağını duyurdu. 

UKRAYNA'YA 2028 YILI İÇERİSİNDE 30 ADET F-16 SAVAŞ UÇAĞI TEDARİK EDİLECEK

Bu kapsamda Belçika hükûmeti bu yıl içerisinde 977 milyon avro değerinde askerî yardım sağlayacak. Belçika 10 yıl sürecek olan anlaşma ile Rus saldırıları altındaki Ukrayna'ya sağladığı askerî yardıma bir yenisini daha eklemiş oldu. Ayrıca anlaşma kapsamında sayısı ilk kez belirlenen F-16 savaş uçağı tedariki 2028 yılına kadar geçerli olacak.

Anlaşma hakkında bilgi veren Zelenskıy, "Anlaşma, Belçika'nın zamanında güvenlik yardımını, modern zırhlı araçları, Ukrayna'nın hava kuvvetleri ve hava savunma ihtiyaçlarını karşılayacak ekipmanı, deniz güvenliğini, mayın temizlemeyi, topçu mühimmat koalisyonuna katılımını ve askeri eğitimi garanti ediyor. Belgede ayrıca savunma sanayi işbirliği, Ukrayna Barış Formülü'ne destek, Rusya'ya karşı yaptırımların güçlendirilmesi, zararların tazmin edilmesi, saldırgan için adalet, dondurulmuş Rus varlıklarının kullanılması ve ekonomik toparlanma da öngörülüyor. Ukrayna ve Belçika ayrıca istihbarat, siber güvenlik ve dezenformasyonla mücadele alanlarındaki işbirliklerini de derinleştirecek. Belçika aynı zamanda Ukrayna'nın gelecekteki AB ve NATO üyeliğine desteğini de ifade ediyor" dedi.

Zelenskıy, Belçika hükûmetine ve Belçika halkına desteğinden dolayı teşekkür etti.

İSPANYA'DAN 1 MİLYAR AVROLUK ASKERÎ YARDIM

Zelenskıy, Harkiv'de artan Rus saldırıları nedeniyle ertelediği İspanya ve Belçika ziyaretlerini gerçekleştirdi. Dün İspanya'nın başkenti Madrid'de Başbakan Pedro Sanchez ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Zelenskıy, güvenlik anlaşması kapsamında İspanya hükûmetinden bu sene için 1 milyar avro değerinde askerî yardım aldı.  2024-2027 yılları arasında Avrupa Barış Fonu aracılığıyla yardıma 5 milyar avro ilave sağlanacak. 

İşgalci Rusya'nın Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne yönelik olarak başlattığı geniş çaplı işgal girişiminin 3. yılında Ukrayna, Batılı müttefiklerinden talep ettiği askerî destek alıyor. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.