SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna ve Baltık ülkeleri, AGİT Dışişleri Bakanları Toplantısı'nı boykot edecek

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un katılımı nedeniyle AGİT toplantısını boykot edecek. Letonya, Litvanya ve Estonya'nın Dışişleri Bakanları, Kuleba’nın boykotuna katılacaklarını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 28.11.2023 21:37
Haber Güncellenme Tarihi: 29.11.2023 09:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna ve Baltık ülkeleri, AGİT Dışişleri Bakanları Toplantısı'nı boykot edecek

Kuzey Makedonya'nın Üsküp kentinde 30 Kasım-1 Aralık 2023 tarihlerinde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dışişleri Bakanları Toplantısı yapılacak. Toplantıya işgalci devlet Rusya’nın Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da katılacak. Ukrayna, terör devleti Rusya’nın katılması nedeniyle AGİT Dışişleri Bakanları Toplantısı boykot edeceğini açıkladı. Ukrayna ile dayanışma içinde olan Baltık ülkeleri de aynı kararı aldıklarını duyurdu.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Ukrayna heyeti AGİT Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmayacak.” ifadelerini kullandı.

"RUSYA YETKİLERİNİ KÖTÜYE KULLANARAK AGİT'İ YOK EDİYOR"

Ukrayna’nın 2023 yılında AGİT’te dönem başkanlığını yapan Kuzey Makedonya’ya AGİT ilke ve yükümlülüklerini koruma konusunda gösterdiği çabaları ve sağlanan kararlı destek için minnettar olduğunu belirten sözcü, “Rusya Federasyonu, uzlaşma kuralını kötüye kullanarak AGİT'i yavaş yavaş yok ediyor. Şantaj ve açık tehditlere başvuran Rusya Federasyonu, sistematik olarak temel konulardaki uzlaşmaları engelledi. Estonya'nın 2024 yılında AGİT başkanlığı adaylığının engellenmesi de keyfi şeklinde yapıldı. Ayrıca Rusya, AGİT temsilcisi olan 3 Ukrayna vatandaşını yasa dışı olarak alıkoydu ve 500 günden uzun bir süredir onları hapiste tutuyor. Rusya, AGİT'te varoluşsal bir kriz yaratarak örgütü kendi kaprislerinin ve saldırganlığının rehinesi haline getirdi. Bu koşullar altında, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı topyekun işgal girişimini başlatmasından bu yana ilk kez bakanlar düzeyindeki bir toplantıya Rus heyetinin bulunması, Rusya'nın AGİT'i sürüklediği krizi daha da derinleştirecektir.” açıklamasında bulundu.

BALTIK ÜLKELERİ DE UKRAYNA'NIN BOYKOTUNA KATILDI

Letonya, Litvanya ve Estonya'nın Dışişleri Bakanları, Ukrayna Dışişleri Bakanıyla birlikte, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un katılması nedeniyle Üsküp'te yapılacak AGİT bakanlar toplantısını boykot edeceklerini açıkladı. 

Yayımlanan ortak açıklamada, “Son iki yıldır, AGİT üyesi bir devletin, bir diğer bir üye devletini aktif ve acımasızca yok etmeye çalıştığına tanık olduk. Çok açık olalım: Rusya'nın egemen ve barışçıl komşusu Ukrayna'ya yönelik saldırı ve zulüm savaşı, BM Şartı dahil olmak üzere uluslararası hukuku açıkça ihlal ediyor ayrıca AGİT'e ve onun temel ilkelerine bir saldırı teşkil ediyor. Bugün ihtiyacımız olan şey, Rusya'nın saldırganlığının derhal ve koşulsuz olarak durdurulması, askerlerinin işgal altındaki tüm topraklardan çekilmesi, verilen zararın tazmin edilmesi ve uluslararası suçların faillerinin adalete teslim edilmesidir. Bunların hiçbiri yerine getirilmedi. Rusya'nın uluslararası yükümlülüklerine ve AGİT taahhütlerine uymayı uzaktan bile düşündüğüne dair işaretler de görmüyoruz.” denildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.