SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan'dan Karadeniz’deki çevre felaketine karşı ortak adımlar

Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan, Rusya'ya ait tankerin Kerç Boğazı yakınlarında yaptığı kaza sonucu, Karadeniz’de meydana gelen büyük çevre felaketine karşı uluslararası kurumlarla iş birliği yapmak için ortak adımlar atmaya karar verdi.

Haber Giriş Tarihi: 14.01.2025 13:32
Haber Güncellenme Tarihi: 14.01.2025 11:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan'dan Karadeniz’deki çevre felaketine karşı ortak adımlar

Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan, 15 Aralık 2024’te Rusya'ya ait tankerin yaptığı kaza sonucu Karadeniz’de meydana gelen büyük çevre felaketine karşı uluslararası kurumlarla iş birliği yapmak üzere ortak adımlar atma konusunda mutabakata vardı.

Ukrayna Çevre Koruma ve Doğal Kaynaklar Bakanı Svitlana Hrınçuk (Svitlana Hrynchuk), 13 Ocak’ta sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Karadeniz’deki çevre felaketini ele almak amacıyla Romanya Çevre, Su ve Orman Kaynakları Bakanı Mircea Fechet ve Bulgaristan Çevre ve Su Bakanı Vekili Petar Dimitrov ile bir çevrim içi toplantı gerçekleştirdiğini bildirdi.

Mircea Fechet ve Petar Dimitrov, görüşmede meydana gelen çevre felaketi hakkında halen doğrulanmış verilere sahip olmadıklarını ve bunun ciddi bir sorun olduğunu kaydetti. Bilindiği üzere; Rusya'ya ait tankerin 15 Aralık 2024’te neden olduğu kaza sonrasında, Karadeniz’de yayılan petrol kirliliği hakkındaki bilgiler yalnızca sınırlı sayıda uydu görüntüsü ve yerel medyanın paylaştığı haberlerden alınabiliyor.

RUS TANKERİ KAZASININ SONUÇLARI, TÜM KARADENİZ'İ ETKİLİYOR

Konuyla ilgili açıklamasında Hrınçuk, “Toplantıda mevkidaşlarım, iş birliğimizin Ukrayna'ya bir hizmet değil ortak bir sorumluluk olduğunu vurguladılar. Karadeniz birçok Avrupa ülkesini birbirine bağlıyor. Rus tanker kazasının sonuçları tüm Karadeniz için risk oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Çevre Koruma ve Doğal Kaynaklar Bakanı, ön belirlemelere göre petrol sızıntısının, Karadeniz’in ekosistemine verdiği maddi zararın 14 milyar doların üzerinde olduğunu aktardı. Bu kirliliğin, su altı ekosistemlerinin yanı sıra kıyıların ve yaban hayatının da büyük zarar görmesine neden olduğunu belirten Hrınçuk, “Karadeniz'in su yüzeyinde onlarca kilometre uzunluğuna yayılan petrol tabakasından, binlerce kilometre kirlenmiş kıyı şeridinden, binlerce ölü kuştan ve onlarca yunustan, ekosistemlerdeki bozulan besin zincirlerinden bahsediyoruz.” dedi.

27 OCAK'TA RUSYA'NIN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİKLE İLGİLİ TOPLANTI

Bununla birlikte toplantıda taraflar, deniz ekosistemi için potansiyel tehdit oluşturan Rusya Federasyonu'nun eski filosunun Karadeniz'e girişinin sınırlandırılması için ortak çabaların koordine edilmesi konusunda mutabakata vardı. Bilindiği üzere Rusya, petrol taşımak için 50 senelik tankerleri kullanıyor. Bakan Hrınçuk, Ukrayna’nın konu ile ilgili Birleşmiş Milletler (BM), BM Çevre Programı (UNEP), UNESCO, Avrupa Birliği ve Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) gibi uluslararası organizasyonlarla iletişime geçerek; gerekli önlemlerin alınması talebinde bulunduğunu aktardı. Bakan, “27 Ocak’ta bu konuda IMO’nun kirliliği önleme alt komitesinde özel bir toplantı yapılacak" şeklinde konuştu.

KARADENİZ'DE TANKER KAZASI

Rus işgali altındaki Kırım'ın doğusunda bulunan Kerç Boğazı yakınlarında 15 Aralık 2024 tarihinde Rusya’ya ait Volgoneft 212 ve Volgoneft 239 adlı petrol tankerleri kaza geçirdi.

Kötü hava şartlarına dayanamayan Volgoneft 212 tankeri ikiye bölündü ve 4 bin ton akaryakıt Karadeniz’in sularına karıştı. Bununla birlikte Volgoneft 239 tankeri akıntıyla sürüklenerek kıyıya vurdu.

Karadeniz’de büyük bir ekolojik krize yol açan kazanın ardından denize dökülen 4 bin tonu aşkın petrol, Rusya’nın Taman, Soçi kıyılarına vurdu ardından petrol lekeleri Kırım Yarımadası kıyılarında birikmeye ve canlılara zarar vermeye başladı. İşgalci yönetim, petrol kirliliği nedeniyle Krasnodar, işgal altındaki Kırım ve Akyar'da olağanüstü hal ilan etti.

Geçen hafta sosyal medyada paylaşılan görüntüler kazadan 4 hafta sonra kıyıya vuran Volgoneft 212 tankerin Karadeniz'e petrol sızdırmaya devam ettiğini ortaya koydu.

PUTİN, OLAYLA İLGİLİ İLK AÇIKLAMAYI KAZADAN 4 HAFTA SONRA YAPTI!

Bilindiği üzere tanker kazasının ardından birkaç gün boyunca Rus yönetimi hiçbir önlem almamıştı. Krasnodar bölgesinde kıyıya vuran petrolü bölge halkı kendi imkanlarıyla toplamaya başlamıştı. Savaş suçlusu Putin ise konu ile ilgili ilk açıklamasını kazadan ancak 4 hafta sonra 9 Ocak 2024 tarihinde yaparak petrol sızıntısından kaynaklanan çevre kirliliğiyle ilgili yürütülen çalışmaları "yetersiz" bulduğunu dile getirdi.

UKRAYNA BM ADALET DİVANINA BAŞVURU YAPMAYA HAZIRLANIYOR

Ukrayna Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakan Yardımcısı Olena Kramarenko, Ukrayna’nın ilgili olay çerçevesinde Rusya'nın BM Deniz Hukuku Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Adalet Divanı başta olmak üzere uluslararası yargı kurumlarına başvurmayı planladığını bildirdi.

“Rusya, BM Deniz Hukuku Sözleşmesi'ne taraf bir ülke olarak, acil durumlara etkili bir şekilde yanıt vermek de dahil olmak üzere deniz çevresinin kirlenmesini önlemelidir.” ifadelerini kullanan Kramarenko, ayrıca dava açarak; Rusya'nın çevre suçlarına karşı daha fazla sorumluluk taşıması gerektiğini vurgulamayı ve uluslararası kamuoyunun dikkatini bu konulara çekmeyi amaçladığını kaydetti.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.