SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Dışişleri Bakanı Sıbiga Türkiye’ye geliyor!

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiga (Andrii Sybiha), 20-22 Ekim 2024 tarihleri arasında Türkiye'yi ziyaret edecek.

Haber Giriş Tarihi: 20.10.2024 15:12
Haber Güncellenme Tarihi: 20.10.2024 15:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Dışişleri Bakanı Sıbiga Türkiye’ye geliyor!

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiga, 20-22 Ekim 2024 tarihleri ​​arasında Türkiye'yi ziyaret edecek. Ziyaret kapsamında Sıbiga’nın Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile görüşmesi bekleniyor.

Görüşmelerde; siyasi, ekonomik, savunma, endüstriyel, kültürel ve insani alanlarda ikili iş birliğinin genişletilmesi, Karadeniz'de nakliye serbesti ve Karadeniz güvenliği konuları ele alınacak.

Ayrıca Sıbiga’nın Türkiye’de bulunacağı resmi temaslarda Zafer Planı, Ukrayna’nın NATO'ya entegrasyonu ve Barış Formülü konularına odaklanılacak.

Sıbiga, Türkiye'deki Ukrayna ve Kırım Tatar diasporasıyla bir araya gelecek.

SAHA EXPO 2024

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiga, 22-26 Ekim'de İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenecek olan  SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’na (SAHA EXPO 2024) katılacak. Fuarda Türk savunma şirketleriyle ayrı ayrı görüşmelerde bulunacak.

Ayrıca Sıbiga İstanbul Üniversitesi "Ukrayna Dili ve Edebiyatı" bölümü öğretim görevlileri ve öğrencilerini ziyaret edecek. Akademik iş birliğini genişletmenin yanı sıra Türkiye'de Ukrayna dilinin öğrenimini destekleme olanakları değerlendirilecek.

Andriy Sıbiga, 2016-2021 yılları arasında Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği görevini yapmıştı.  

ZAFER PLANI

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın (Volodimir Zelenski) Zafer Planı; "Güvenlik", "Jeopolitik konum", "Askerî destek""Ekonomik destek" ve "Batı'dan gelen silahlara uygulanan sınırlamasına kaldırılması veya Batı'nın sağladığı silahlarla Rusya'daki askeri hedefleri vurma izni" maddelerini içeriyor.

UKRAYNA BARIŞ FORMÜLÜ

Zelenskıy, 15 Kasım 2022’de katıldığı G20 Zirvesi'nde 10 maddeden oluşan Ukrayna Barış Formülü'nü sunmuştu. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, G20 Zirvesi'nde önerdiği barış formülünde; radyasyon ve nükleer güvenliği, gıda güvenliği, enerji güvenliği, tüm mahkumların ve sürgün edilenlerin serbest bırakılması, BM Şartı'nın uygulanması, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve dünya düzeninin sağlanması, Rus birliklerinin geri çekilmesi ve çatışmaların sona erdirilmesi, adaletin iadesi, ekolojik sorunların önlenmesi, gerginliğin engellenmesi ve tarafların savaşın sona erdiğini teyit etmesi konusunda belge imzalanması gibi başlıklardan söz etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.