SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Dışişleri Bakanı Sıbiga, Türkiye'de bir dizi resmî görüşme gerçekleştirdi

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiga, 21-22 Ekim 2024 tarihleri boyunca devam edecek olan Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Türk yetkililer ile bir araya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2024 09:17
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2024 10:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Dışişleri Bakanı Sıbiga, Türkiye'de bir dizi resmî görüşme gerçekleştirdi

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiga (Andrii Sybiha), 21 Ekim 2024 tarihinde başladığı Türkiye'deki çalışma ziyaretinde çeşitli görüşmeler gerçekleştirdi. 

BAKAN SIBİGA, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞTÜ

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiga, çalışma ziyareti kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Görüşme kapsamında Ukrayna ve Türkiye arasında savunma alanındaki iş birliğini geliştirme ve Karadeniz'de seyrüsefer serbestisinin sağlanmasının önemi gibi konular ele alındı. Bakan Sıbiga, yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkürlerini sundu.

Görüşmeye ilişkin olarak açıklama yapan Bakan Sıbiga, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne yönelik sarsılmaz taahhüdü için minnettarız. Kırım ve işgal altındaki diğer bölgeler Ukrayna'ya aittir." ifadelerini kullandı.

SAVUNMA İŞ BİRLİĞİ ELE ALINDI

Bakan Sıbiga, Türkiye Cumhuriyeti Savunma Bakanı Yaşar Güler ile bir araya geldi. Görüşmede Ukrayna ve Türkiye arasında savunma iş birliği ele alındı. Ortak projelerin geliştirilmesi önerisinde bulunan Sıbiga, açıklamasında, "Karşılıklı olarak faydalı savunma iş birliğimizi genişletmeyi ve savunma sanayimizi güçlendiren belirli ortak projeleri görüştük. Yaşar Güler'e Ukrayna ile dayanışması için minnettarım." bilgisini verdi.

ZAFER PLANI GÜNDEMDEYDİ

Görüşmelerine Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ile devam eden Bakan Sıbiga, Zafer Planı'nın ve İkinci Barış Zirvesi'nin ele alındığını bildirdi. Sıbiga, görüşmeyle ilgili "Türkiye'nin Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı, yakın dostum İbrahim Kalın ile görüştüm. Savaş alanındaki durum, Zafer Planı ve İkinci Barış Zirvesi hakkında bilgi verdim. Karadeniz güvenliğini, seyrüsefer özgürlüğünü ve adil ve kalıcı barışı yeniden tesis etmenin yollarını tartıştık." açıklamasında bulundu.

SERBEST TİCARET ANLAŞMASI VE UKRAYNA'DAKİ TÜRK ŞİRKETLER GÖRÜŞÜLDÜ

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiga, 10 Ekim 2024 tarihinde onaylanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Ukrayna Hükûmeti Arasında Serbest Ticaret Anlaşması”nın sonrasında bir araya geldi. Görüşmede, Türk şirketlerinin Ukrayna'nın toparlanmasındaki rolüne değinildi. Bakan Bolat, yaptığı açıklamada ele alınan konuları "Türkiye olarak Ukrayna ile ticari ilişkilerimizi güçlendirmeye, karşılıklı yatırımları artırmaya ve ikili ticaret hacmimizi genişletmeye büyük önem veriyoruz. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü her zaman destekleyen bir ülke olarak, bölgemizde barışın sağlanmasının, siyasi, ekonomik ve ticari ilişkilerimizin gelişmesine ve Ukrayna'nın yeniden inşa çabalarındaki iş birliğimize olumlu katkı sağlayacağına inanıyoruz." ifadeleriyle belirtti. Ayrıca Bakan Sıbiga yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'nın limanlarına ve enerji sistemlerine yönelik gerçekleştirdiği saldırılar hakkında bilgi verdiğini belirtti.

STRATEJİK ORTAKLIKLAR GÜNDEMDE

Bakan Sıbiga, son olarak Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ile bir araya geldi. Bakan Sıbiga, gerçekleşen görüşmede stratejik ortaklık, Karadeniz'in güvenliği ve seyrüsefer özgürlüğü konularının gçrüşüldüğünü kaydetti. Sıbiga, açıklamasında "Türkiye'nin gıda güvenliği ve insanlarımızın Rus esaretinden kurtarılması konusundaki önemli rolünü takdir ediyoruz." ifadelerini kullanarak Türkiye'nin devam eden savaştaki rolünü vurguladı.

BAKAN, ZİYARETİNE ANITKABİR İLE BAŞLAMIŞTI

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiga (Andrii Sybiha), bakanlık görevine geldikten sonraki ilk Türkiye ziyaretini 21 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirdi. 6 Eylül 2024 tarihinde resmen görevine başlayan Andriy Sıbiga, programına Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebedî istirahatgâhı Anıtkabir'i ziyaret ederek başlamıştı. Ukraynalı Bakan daha sonra, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşme gerçekleştirmişti. Ardından Bakan, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneğini ziyarette bulunarak burada Kırım Tatar diasporasıyla bir araya gelmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.