SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye'ye tahliye edilen kimsesiz Ukraynalı çocuklara 23 Nisan şenliği 

İşgalci Rusya'nın saldırı tehlikesiyle karşı karşıya kalan ve Türkiye'ye tahliye edilen Ukraynalı kimsesiz çocuklar için Ankara'da 23 Nisan Çocuk Bayramı'na özel etkinlik düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2023 15:28
Haber Güncellenme Tarihi: 27.04.2023 12:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkiye'ye tahliye edilen kimsesiz Ukraynalı çocuklara 23 Nisan şenliği 

24 Şubat 2022'den bu yana Rus saldırılarıyla mücadele eden Ukrayna'da milyonlarca insan, can güvenliği tehlikesi yaşıyor. Bunların başında da kimsesiz çocuklar yer alıyor. Arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Ukrayna'daki sivillerin sığındığı güvenli liman oldu.

Ukrayna First Lady'si Olena Zelenska ve Türkiye First Ladys'si Emine Erdoğan'ın girişimleriyle 21 Kasım 2022'de Ukrayna'nın Odesa şehrinden bir grup kimsesiz çocuk getirildi. Yatılı yurtlarda yaşam savaşı veren 0-18 yaş arası çocuklar başkent Ankara'da çocuk evlerine tahliye edildi. 

ANKARA ÇOCUK EVLERİ SİTESİ MÜDÜRLÜĞÜNDEN BAKIM  VE KORUMA ALTINDAKİ UKRAYNALI ÇOCUKLARA 23 NİSAN ETKİNLİĞİ

Eryaman Çocuk Evleri Sitesi (ÇES) Müdürlüğü bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Ukraynalı çocuklar için etkinlik düzenledi. Programa Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Musa Şahin, Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bekir Koçyiğit, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar ve eşi Katerına Bodnar, Eryaman Sevgi Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü Kuruluş Müdürü Uzman Serap Sağlam Tekneci, Ankara Aile ve Sosyal Hizmetlere bağlı Çocuk Evleri Kuruluş Müdürleri, Türk ve Ukraynalı bakım personelleri ile Türk ve Ukraynalı bakım ve koruma altındaki çocuklar katıldı. Eryaman Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü tarafından hizmet alan 41 Ukraynalı çocuk ile 23 Türk yetim ve öksüz çocuk bir araya geldi.

 

"23 NİSAN ÇOCUK BAYRAMI'NI UKRAYNALI ÇOCUKLARLA PAYLAŞMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ"

Ankara'da düzenlenen etkinlik saat 11.00'de Türk ve Ukrayna Milli Marşlarıyla başladı. Etkinliğin açılış konuşmasını Eryaman ÇES Kuruluş Müdürü Uzman Serap Sağlam Tekneci yaptı. Tekneci, konuşmasında Ukrayna First Lady'si Olena Zelenska ve Türkiye First Lady'si Emine Erdoğan'a girişimilerinden dolayı teşekkür etti. Tekneci, "Mustafa Kemal Atatürk'ün tüm dünyaya hediye ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı Ukraynalı çocuklarla paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

"DİL, DİN, IRK, RENK AYIRT ETMEKSİZİN TÜM ÇOCUKLARA AYNI HİZMETİ VERMEK ÖNCELİĞİMİZDİR"

Ardından protokol konuşmaları kapsamında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Musa Şahin konuştu. 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından tüm dünyadaki çocuklara hediye edildiğini vurgulayan Şahin, bu yıl üzücü bir bayram yaşandığını dile getirdi. Ukrayna'daki Rus saldırılarını ve 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremler dolayısıyla üzüntü duyduğunu belirten Şahin, "Ancak maalesef hayat devam ediyor. Biz de hayata devam etmek zorundayız" dedi.

Şahin, "Yaklaşık 1 yılı aşkın bir süredir Ukrayna topraklarının işgal edilmesi suretiyle devam eden savaştan dolayı ülkede koruma ve bakım altındaki yetimhanedeki çocukların iki değerli hanımefendinin çalışmalarıyla Türkiye'de misafir edilmesiyle başlayan bir süreç oldu. Antalya'da 700/800 kişilik Ukraynalı çocuğumuz var. Bizler genetik kodlarımız gereği tüm çocuklarımıza hangi hizmeti veriyorsak hangi imkanı sağlıyorsak herhangi bir dil, din, ırk, mezhep ve renk ayırt etmeksizin aynı hizmeti tüm çocuklar için sağlamak bizim önceliğimizdir" ifadelerini kullandı. Şahin, kısa zaman içerisinde çocukların savaşın bitmesiyle vatanlarına dönmesini temenni etti. 

BODNAR, ATATÜRK'ÜN ESERİ NUTUK'TA ÇOCUKLARA VERDİĞİ ÖNEME DİKKAT ÇEKTİ

Ardından Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, kürsü konuşmasına davet edildi. Büyükelçi Bodnar, etkinlikte olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Bodnar, Mustafa Kemal Atatürk'ün Nutuk eserini okuduğunu vurgulayarak, Atatürk'ün çocuklara çok önem verdiğini belirtti. Bodnar, "Şimdi siz tüm dünyadaki çocuklara, özellikle savaş mağduru Ukraynalı çocuklara yardım ediyorsunuz. Biz çok mutluyuz bu konuda Türkiye kapı açtı. Şu an Türkiye'de 1.000'den fazla UKraynalı çocuk var. Çocuklar bizim için çok önemli, ilerde bu çocuklar dünya için önemli işler yapacak. Ben ve eşim 3 çocuk ebeveyni olduğumuz için çocuklara yardım etmeyi çok seviyoruz" ifadelerini kullandı. 

"YAŞASIN TÜRKİYE, YAŞASIN UKRAYNA"

Bodnar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'a, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'a, Kuruluş Müdürü Tekneci ve ekibi ile tüm emeği geçenlere teşekkür etti. Bodnar konuşmasını Türkçe, "Yaşasın Türkiye, yaşasın Ukrayna" şeklinde sonlandırdı.

Açılış konuşmalarının ardından Türkçe Dil kursuna ve hijyen eğitimi alan çocuklara katılım ve sertifika belgesi takdim edildi. 

UKRAYNALI ÇOCUKLARDAN TÜRKÇE ŞİİR PERFORMANSI

Yoğun katılımın olduğu etkinlikte Anastasya ve Sofya isimli iki Ukraynalı kız çocuğu 23 Nisan konulu, "Dünya Çocuk Bayramı" başlıklı şiiri okudu. Çocuklar, misafirler tarafından büyük beğeni topladı. 

Programın devamında 3-6 yaş grubu çocuklar ront gösterileriyle sahneye renk kattı. Diğer yandan Bogdan ve Oleksandr isimli iki çocuk Ukrayna-Rusya Savaşının sembolü haline gelen "Oy U Luzi Çervona Kalina" isimli şarkıyı seslendirdi.

Bu şarkı Ukraynalıların direniş mücadelesini ifade ediyor. Akabinde İstiklal Marşı'nın 10 kıtasını okuyan 3 Türk çocuk alkış topladı. 

UKRAYNALI VE TÜRK ÇOCUKLAR 23 NİSAN ETKİNLİĞİNE NEŞE KATTI

Son olarak 4-6 yaş grubu Türk çocuklar "Hayat Bayram Olsa" şarkısıyla sahneye renk kattı. Büyükelçi Vasıl Bodnar ve Genel Müdür Musa Şahin çocuklarla birlikte  pasta kesti. Çocukların keyifle katıldığı programda okul öncesi sanat sergisi, oyun parkı eğlencesi, geleneksel oyun yarışmaları, anime oyun grubunun bulunduğu programda tatlılar, patlamış mısırlar ve şekerlemeler çocuklara neşe kattı. Etkinlik boyunca Ukraince ve Türkçe çocuk şarkıları çaldı. 

Etkinliğin kapanışında Ukraynalı ve Türk çocuklara hediyeler dağıtıldı. 

"ÇOCUKLARIN MUTLULUĞU BİZİM ÖNCELİĞİMİZ"

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Musa Şahin, Kırım Haber Ajansına (QHA) günün anlam ve önemine binaen demeç verdi. Şahin, etkinliğin Ukraynalı savaş mağduru çocuklara neşe getirmesi açısından düzenlendiğini dile getirdi. 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlere ve Rus saldırılarına değinen Şahin, bu sene bayramın buruk yaşandığını belirtti. Şahin, "Çocuklarımızın mutluluğu bizim için önemli. Onlar mutlu olsunlar. Umarım son hüzünlü bayramımız olur hem dünya çocukları hem bizim çocuklarımız için. Savaşsız, afetsiz bir dünya diliyorum. Umarım hiçbir çocuk zarar görmez. Çocuklarımızın mutlu bir dünyada yaşamasını temenni ediyoruz" dedi.

"ÇOCUKLARIMIZ BURADA GÜVENDE OLDUĞU İÇİN HUZURLUYUZ"

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar etkinliğin ardından QHA'ya yaptığı değerlendirmede, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı tüm dünyaya armağan ettiği için Atatürk'e teşekkür etti. Bodnar, "Bizim çocuklarımız da burada güvende olduğu için biz de çok huzurluyuz" diyerek organizatörlere teşekkür etti. Bodnar, "Bu çocuklar, Türkiye'nin bir parçasını kalplerine aldığı için mutluyuz. Ukraynalı çocuklarımız Türk şiiri okuduğu zaman çok gurur duyduk. Çocuklarımız artık Türkçe konuşmaya başlıyor. Ve bu bizim arkadaşlığımızı güçlendiriyor. Bu zor zamanlarda bu bizim için bir destektir" dedi. 

Bodnar, "Türklerin çocuklarımızı sevdiğini hissediyoruz ve bu his bizim için çok önemli. Türkiye'nin çocuklara sahip çıkması bizim için çok önemli, bu bizim için ders niteliğinde olacak" vurgusu yaptı. 

"KARANLIKTA PARLAK İNSAN İYİ GÖZÜKÜR VE TÜRKİYE BİZİM İÇİN BÖYLE"

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar'ın eşi Katerına Bodnar, kimsesiz çocuklarla birebir ilgileniyor. Çocukların Ankara'ya getirilmesiyle birlikte Çocuk Evlerini ziyaret eden Bodnar, burada tüm gününü geçirmekten mutluluk duyduğunu ifade etti. Kırım Haber Ajansına değerlendirmede bulunan Bodnar, çocukların bir hazine olduğunu söyledi. Bodnar, "Ukraynalıların bir lafı vardır: 'Karanlıkta parlak insan daha iyi gözükür'. Bizim için Türkiye de böyle oldu. Ben buraya herhangi birinin çocuklarını ziyarete gelmiyorum, kendi çocuklarımı ziyarete geliyorum" dedi.

Büyükelçi Bodnar, "Misafirpeverliğini hep hatırlayacağız" diyerek Türkiye'ye teşekkür etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.