SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye'nin hava savunma sistemi: Çelik Kubbe!

Türkiye, ASELSAN'ın geliştirdiği ve tüm Türkiye'yi koruyacak bütünsel hava savunma sistemlerini "Çelik Kubbe" olarak hayata geçirecek.

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2024 15:20
Haber Güncellenme Tarihi: 07.08.2024 16:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkiye'nin hava savunma sistemi: Çelik Kubbe!

Türkiye Savunma Sanayii İcra Komitesinin 6 Ağustos tarihli toplantısında tüm Türkiye'yi koruyacak bütünsel hava savunma sistemleri olan "Çelik Kubbe" tanıtıldı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada; ASELSAN’ın yürüttüğü radardan yazılıma, savunma stratejisinden füzelerine, fırlatma sistemlerine kadar uzanan hava savunmasının yeni adı Çelik Kubbe olarak duyuruldu.

ÇELİK KUBBE PROJESİ

Savunma Sanayii İcra Komitesi açıklamasında, Çelik Kubbe’nin bir merkez ya da bölge değil, tüm Türkiye’yi koruyacak bir yapının ismi olarak sunulması dikkat çekti. Açıklamada ayrıca, “Katmanlı hava savunma sistemlerimiz ile tüm algılayıcı ve silahlarımızın bir ağ yapısı altında birbirleriyle entegre çalışması, ortak hava resminin oluşturulması, gerçek zamanlı olarak harekât merkezlerine ulaştırılması ve yapay zeka destekli olarak karar vericilere sunulmasını temin eden yerli ve millî olarak geliştirmekte olduğumuz ÇELİK KUBBE Projesi karara bağlanmıştır” ifadelerine yer verildi.

ÇELİK KUBBE NEDİR?

Çelik Kubbe, Türk savunma sanayii tarafından bir “sistemler sistemi” olarak geliştiriliyor. SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgiye göre; Çelik Kubbe Katmanlı Hava Savunma Sistemi, Türk savunma sanayii  tarafından geliştiriliyor. Çelik Kubbe ile Türk savunma sanayii tarafından geliştirilen KORKUT, HİSAR-A+, GÖKDEMİR, GÖKER, GÖKBERK, HİSAR-O+ ve SİPER gibi hava savunma sistemleri birbirine entegre bir şekilde çalışabilecek. Silah sistemlerine ilaveten hedefin hassas takibini, teşhisini ve sınıflandırmasını gerçekleştiren radar ve elektro-optik sistemler de Çelik Kubbe içerisinde bir bütün halinde görev yapacak.

SİPER-2

İçerisinde birçok hava savunma silah sistemini, radarı, elektro-optik sistemi, haberleşme modüllerini, komuta kontrol istasyonlarını ve yapay zekayı barındıran Çelik Kubbe, Türkiye’nin hava savunma alanındaki beyni olacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.