SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye'den İsveç'e net uyarı: Terörle bağlantılı kişiler iade edilmeli!

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İsveç'in NATO'ya üyeliği için Türkiye'den talep edileni yerine getirmediğini söyledi. Çelik, Türkiye'ye iade edilen kişilerin terörle bağlantısının olmadığını aktardı.

Haber Giriş Tarihi: 19.06.2023 17:57
Haber Güncellenme Tarihi: 19.06.2023 20:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkiye'den İsveç'e net uyarı: Terörle bağlantılı kişiler iade edilmeli!

Adalet ve Kalkınma (AK) Parti Sözcüsü Ömer Çelik bugün Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Toplantısının ardından basın açıklaması yaptı. Çelik, İsveç'in NATO üyeliği konusunu gündeme getirdi. Çelik, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliği konusunda ilkeli bir siyaset sürdürdüğünü aktardı. Aynı zamanda NATO'ya çağrı yapan Çelik, "NATO, terörle mücadeleyi önemsemelidir. Hiç kimse çifte standart uygulamaya kalkmamalıdır. Herhangi bir NATO üyesi ülkenin karşı karşıya kaldığı tehidt, diğer NATO ülkelerinin karşı karşıya kaldığı bir tehdit olarak değerlendirilmelidir" vurgusu yaptı.  

"İADE EDİLEN KİŞİLER TERÖRLE BAĞLANTILI DEĞİL"

Çelik, İsveç ile Türkiye arasında yakın zamanda görüşme yapıldığını anımsatarak, "İsveç'in burada attığı adımlar var. Yasalar (1 Haziran Terörle Mücadele Yasası) çıkarmaya başladılar, bir de 2  terörist iade ettik diyorlar. Bu yasaların ortaya çıkması gerekmiyor, güçlü bir şekilde uygulanması gerekiyor" dedi.

Ayrıca Çelik, iade edilen kişilerin terörist olmadığını bunların uyuşturucuyla bağlantılı kişiler olduğunu söyledi. Çelik, "Bizim beklentimiz terörle bağlantılı kişilerin iadesi konusunda gereken hassasiyetin gösterilmesidir" vurgusu yaptı. 

Ömer Çelik: Yavaş ve İmamoğlu milli iradeyi gasp etmeye çalıştı

İSVEÇ'İN NATO'YA ÜYELİK SÜRECİ

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı topyekun işgal girişimi ve saldırıların ardından Finlandiya ve İsveç, NATO üyesi olmak için adım atmıştı. 30 NATO üyesi ülkeden onay alması gereken iki ülke, Türkiye'nin onayına takıldı. Her iki ülke de bölücü terör örgütü PKK/YPG faaliyetlerinin yürütülmemesi için 29 Haziran 2022'de Üçlü Muhtıra imzalamıştı. Türkiye'nin talebi üzerine terör örgütüne taviz verilmemesine yönelik verilen taahhüdü İsveç yerine getirmedi.

Finlandiya, 2023 yılının başında NATO üyesi ülke olmaya hak kazanırken, İsveç'te yürütülen terör faaliyetlerine sessiz kalan hükumet, Macaristan ve Türkiye'den onay alamadı. İsveç hükumeti tarafından NATO üyesi olmak için 3 Mayıs'ta faaliyet yürüten teröristlere 4 yıla kadar hapis cezası verilmesi için yeni bir yasanın onaylandığı ve bunun 1 Haziran'da yürürlüğe gireceği belirtilmişti. 

Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetleri Ankara'da toplanacak

ÜÇLÜ MUTABAKAT NEDİR?

Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya yönelik başlattığı işgal girişimi ve topyekun saldırıların ardından Finlandiya ve İsveç, NATO üyeliği için adım attı. 30 NATO üyesi ülkeden onay alması gereken Finlandiya ve İsveç, Türkiye'nin kırmızı ışığına takıldı. İki ülke, bölücü terör örgütü PKK ve uzantılarına destek verdiği için Türkiye tarafından onay alamamıştı. İsveç ve Finlandiya, NATO çatısı altında Türkiye'nin onayını almak için 29 Haziran 2023'te Üçlü Mutabakat imzalayarak PKK faaliyetlerine destek vermeyeceklerine dair taahhütte bulunmuştu.

Sözünü tutuan Finlandiya, 2023'te resmi olarak NATO üyesi ülke oldu. Ancak İsveç'in PKK'ya verdiği destek nedeniyle Türkiye, İsveç'in tutumunu gözlemlemeye devam ediyor. 

İsveç, NATO üyeliği için kesin kararı bu ay açıklayacakKritik tarih belli  oldu! - Dünya Haberleri

1 HAZİRAN TERÖRLE MÜCADELE YASASI NEDİR?

İsveç Parlamentosunda beklenen terörle mücadele yasası, 1 Haziran 2023'te yürürlüğe girdi. İsveç'in Aralık 2022'de askıya alınan NATO üyeliği bu süreçten sonra nasıl ilerleyecek merak konusu oldu.

3 Mayıs'ta yasanın onaylandığını belirten İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström"PKK'nın topraklarımızdaki faaliyetleri çok geniş. Türkiye'ye yönelik terör faaliyetlerini finanse etmek için kapsamlı çalışmalar yürütülüyor. Ayrıca uyuşturucu satışı ve İsveç toplumuna zarar veren çeşitli yollarla para toplamak için topraklarımızı üs olarak kullanıyor. Başka bir ülkede terör için kullanmaları, bizim bu faaliyetleri daha az ciddiye almamızı gerektirmez" ifadelerini kullanarak itiraf niteliğinde açıklamalarda bulunmuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.