SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye'den AKKA'dan çekilen Rusya’ya "uluslararası güvenlik" çağrısı

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Anlaşması’ndan çekilme kararına ilişkin bir açıklama yayınladı. Türkiye, uluslararası güvenlik vurgusu yaparak; tarafları anlaşmaya dönmeye çağırdı.

Haber Giriş Tarihi: 07.11.2023 22:21
Haber Güncellenme Tarihi: 08.11.2023 00:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkiye'den AKKA'dan çekilen Rusya’ya "uluslararası güvenlik" çağrısı

Rusya, bugün Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Anlaşması'ndan (AKKA) çekildiğini açıkladı. Bunun üzerine NATO müttefikleri, yaptığı açıklama ile AKKA’yı askıya aldığını duyurdu. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığından da konuya dair bir açıklama geldi. Türk Dışişleri, hem Rusya'yı hem de NATO müttefiklerini bu karardan dönmeye çağırdı.

TÜRK DIŞİŞLERİ: ULUSLARARASI GÜVENLİK BAKIMINDAN HER ZAMANKİNDEN DAHA BÜYÜK ÖNEM TAŞIMAKTADIR

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

Rusya Federasyonu’nun Avrupa’da Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması’ndan (AKKA) çekilme kararını üzüntüyle karşılıyoruz. AKKA’nın mihenk taşlarından birini teşkil ettiği Avrupa güvenlik mimarisinde bilhassa 2007’den itibaren giderek artan bir aşınma müşahede edilmekteydi. Rusya’nın AKKA’dan çekilme kararının 7 Kasım 2023’de yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, diğer taraf devletlerce Antlaşma’nın anlamlı bir şekilde uygulanması maalesef fiilen imkansız hale gelmiştir. Ülkemiz, bu koşullar altında, NATO Müttefiki diğer AKKA taraf devletleriyle birlikte Antlaşma’nın uygulamasını gerek duyulacak bir süre için askıya almak durumunda kalmıştır. Bu karar özünde geri alınabilir niteliktedir.

Kanat rejimi dahil alt bölgesel sistemiyle ve sayısal sınırlamalarla askeri kuvvetler arasında denge, şeffaflık ve öngörülebilirlik sağlayan hukuki bağlayıcı nitelikteki AKKA’nın temellerine ve esas ilkelerine duyulan ihtiyaç devam etmektedir. Önümüzdeki süreçte Avrupa güvenlik mimarisinde ihtiyaç duyulabilecek güncelleme, ancak bu temeller üzerine inşa edilebilecektir. Bu itibarla konuya ilişkin temaslarımızı ilgili tüm taraflarla sürdüreceğiz. İçinden geçmekte olduğumuz olağanüstü dönemde, silahların kontrolü, silahsızlanma ve yayılmanın önlenmesi düzenlemelerinin tam olarak uygulanmasına geri dönülmesi uluslararası güvenlik bakımından her zamankinden daha da büyük önem taşımaktadır”
 

RUSYA, KONVENSİYONEL SİLAHLARIN KONUŞLANDIRILMASI ANLAŞMASI'NDAN RESMEN ÇEKİLDİ

Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine yönelik olarak 24 Şubat 2022 tarihinde saldırı başlatan işgalci Rusya, yayılmacı emellerinden dolayı saldırganlığını sürdürmeye devam ediyor. Avrupa'da ani bir saldırı neticesinde silahların konuşlandırılması yönündeki anlaşma, 7 Kasım 2023 itibarıyla Rusya'nın gündeminden çıktı. 

Vladimir Putin yönetimindeki Rusya, Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Anlaşması'ndan (AKK) resmen çekildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova'nın anlaşmadan gece yarısı resmen çekildiğini ve artık anlaşmanın tarih olduğunu belirtti. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "AKK Anlaşması, Soğuk Savaş'ın sonunda, işbirliğine dayalı yeni bir küresel ve Avrupa güvenliği mimarisinin oluşmasının mümkün göründüğü ve uygun girişimlerde bulunulduğu dönemde imzalanmıştı" ifadeleri kullanıldı. Ayrıca Bakanlık, AKKA'nın, Rusya'nın güvenlik çıkarları açısından kabul edilemez hale geldiğini öne sürdü.

RUSYA 2007 YILINDA ANLAŞMAYI ASKIYA ALMIŞTI

1992 yılında imzalanan anlaşma, Avrupa'da herhangi bir saldırının hızlı bir şekilde engellenmesi amacını taşıyor. Anlaşma, 2007 yılında Moskova hükumeti tarafından askıya alınırken; 2015 yılında aktif katılımı durdurulmuştu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2023 yılının mayıs ayında anlaşmayı reddeden bir kararnameyi imzalamıştı. 

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.