SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye'de yaşayan Ukraynalılar için anayasal haklarını içeren kılavuz basıldı

Karataylı Hukukçular Derneği, Türkiye'de yaşayan Ukraynalıların yasal haklarını tanıması ve olası hukukî sorunlara karşı nasıl bir yol izleyeceklerine ilişkin olarak, "Türkiye'de Bulunan Ukraynalılar ve Yabancı Hakları" başlıklı kitapçık çıkardı.

Haber Giriş Tarihi: 27.06.2024 10:42
Haber Güncellenme Tarihi: 27.06.2024 12:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkiye'de yaşayan Ukraynalılar için anayasal haklarını içeren kılavuz basıldı

Karataylı Hukukçular Derneği tarafından Türkiye'de yaşayan Ukraynalılar için anayasal hakları içeren yardımcı kılavuz basıldı. "Türkiye'de Bulunan Ukraynalılar ve Yabancı Hakları" başlıklı kitapçıkta Ukraynalılar için Türkiye'de tabii olacakları yasal prosedürlere ilişkin hukukî bilgileri içeriyor. 

KILAVUZ, TÜRKİYE'DE YAŞAYAN UKRAYNA VATANDAŞI İLE KIRIM TATARLARININ ANAYASAL HAKLARINI TANIMASINA YARDIMCI OLACAK

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi'nden mezun olan ve Konya'da faaliyet yürüten dernekte 7 ortak çalışan tarafından hazırlanan kitaba ilişkin olarak, Karataylı Hukukçular Derneği Başkanı Av. Fikret Sonsoy, "Elimizdeki kitapçığın ortaya çıkış amacı Ukrayna-Rusya Savaşı sonucunda ülkemize göç eden Ukrayna vatandaşları ile Kırım Tatarlarının Türkiye’deki temel haklarını öğrenmesi ve hukukî olarak bir sorun ile karşı karşıya kaldıklarında izleyecekleri yol hakkında bilgi sahibi olmalarıdır" dedi.

Dernek Başkanı Sansoy, kılavuzun hazırlanmasında emeği geçen çalışma arkadaşları Av. Faruk Büyükkaracan Av. Furkan Karakaya Av. Havvanur Gürsoy Av. Nursima Girişgin ve Av. Kemal Oğuzhan Ünlü ve Stj. Av. Sena Şahin'e teşekkürlerini iletti.

Dernek Başkan Yardımcısı Av. Furkan Karakaya ise konuyla ilgili olarak Kırım Haber Ajansına (QHA) bilgi verdi. Türkiye'de yaşayan Ukraynalıların yaşayabileceği olası çeşitli hukukî sorunlara karşı yol gösterici bir kılavuz hazırladıklarını aktaran Karakaya kitapçıkta; Türk vatandaşlığı, ikâmet, cezai durum gibi konularda karşılaşılabilecek çeşitli sorun ve hakların içerdiğini kaydetti. Karakaya, Türkçe olarak basılan kılavuzun teyidinin yapılmasıyla birlikte Ukraince ve İngilizce'ye çevrilmesi için gerekli çalışmaların devam ettiğini belirtti. 

"UKRAYNA'NIN YANINDA OLDUĞUMUZU GÖSTERMEK İSTEDİK"

QHA'nın, "Sizi bu kılavuzu oluşturmaya iten şey nedir?" sorusuna Karakaya, "Türkiye'de yaşayan Ukraynalıların sorunları dinledik, 'Bu problemelere nasıl çözüm getirebiliriz, mevzuatlarımız kapsamında onlara nasıl yol gösterebiliriz?' diyerek bir arayışa girdik. Başta Kırım olmak üzere Rusya'nın Ukrayna'da ciddi bir şekilde işgali söz konusu. Biz de Ukrayna'nın yanında olduğumuzu, onlarla iş birliği yapabileceğimizi, destek ve dayanışma içerisinde olduğumuzu göstermek için böyle bir çalışmaya imza attık" ifadelerini kullandı. Ayrıca çalışmayı 7-8 ay çalışma içerisinde tamamladıklarını belirten Karakaya, kitapçığı en kısa zamanda piyasaya süreceklerini dile getirdi. 

KİTAPÇIK UKRAİNCE VE İNGİLİZCE'YE ÇEVRİLECEK

Karakaya, kitapçığı Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliğine takdim edilip olası eksikliklerin olup olmadığının kontrol edileceğini ifadelerine ekledi. Karakaya, onay alındıktan sonra kitapçığın hem Ukraince hem de İngilizce'ye çevrileceğini aktardı. 

Bu kapsamda Karataylı Hukukçular Derneği Başkan Yardımcısı Av. Furkan Karakaya, 26 Haziran 2024 tarihinde "Türkiye'de Bulunan Ukraynalılar ve Yabancı Hakları" başlıklı kitapçığı Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Denis Zolotaryov'a takdim etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.