SON DAKİKA
Hava Durumu

Türk Tarih Kurumu, Cumhuriyet'in 100. yılında tüm üniversitelerde 2 bin eserlik kitaplık kuruyor

Türk Tarih Kurumu, Cumhuriyet'in 100. yılına özel üniversitelerde 2 bin kitaptan oluşan kitaplık kuracak.

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2023 14:12
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2023 15:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türk Tarih Kurumu, Cumhuriyet'in 100. yılında tüm üniversitelerde 2 bin eserlik kitaplık kuruyor

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu TTK'nın 100'üncü yıla özel projelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Açıklamasında Cumhuriyetin 100’üncü yılı için üniversitelerde 2 bin kitaptan oluşan TTK kitaplığı kurulacağını açıkladı.

İLK TÜRK TARİH KURUMU YÜZÜNCÜ YIL KİTAPLIĞI ESKİŞEHİR’DE KURULACAK

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, "100'üncü yıl dolayısıyla TTK olarak, Türkiye'deki tüm üniversitelerin merkez kütüphanelerine kurum yayınlarımızdan oluşan 2 bin kitaptan oluşan Türk Tarih Kurumu Yüzüncü Yıl Kitaplığı kuracağız. Bunun ilkinin açılışını 30 Ekim'de Eskişehir Anadolu Üniversitesi ve Osmangazi Üniversitelerinde yapacağız. 2024'ün sonuna kadar tüm üniversitelerimizin kütüphanelerinde kitaplarımızı göndermiş olacağız. 100. yılda gençlerimize, insanımıza ulaşmak üzere kalıcı faaliyetler yapmaya da devam ediyoruz" ifadelerinde bulundu.

TÜRK TARİH KURUMU NASIL KURULDU?

23 Nisan 1930’da Türk Ocakları VI. Kurultayımda, Türk Tarih Encümeni (1925’ten önce Tarih-i Osmani Encümeni) yerine Türk Tarihi Tetkik Heyeti adlı bir komisyonun kurulması kararlaştırıldı. Komisyon, 4 Haziran 1930’da çalışmaya başladı. 1931’de Türk Ocağı kapatılınca, bu komisyonun yerine tüzel kişiliği olan Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti oluşturuldu.


Tüzüğünün 1. maddesine göre “Türkiye Cumhuriyeti Reisi Gazi Mustafa Kemal Hazretlerinin himayesinde ve Ankara’da çalışan ilmi bir cemiyet” olan kurumun amacı Türk tarihi ile Türkiye tarihini ve bunlarla ilgili konulan incelemek, elde edilen sonuçları da her türlü yoldan yaymaktı. Kurum Türkiye ve Türk tarihi iie ilgili ana kaynakları saptayacak ve inceleyecek, bu konularda telif ve çeviri bilimsel yapıtlarla dergiler yayımlayacaktı. Yeni buluş ve görüşlerin ortaya konması ve tartışılması için kongreler düzenlemek, kazı ve araştırmalar yoluyla yeni belgeler sağlamak da kurumun çalışma alanı içindeydi. Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti’nin adı 3 Ekim 1935’te Türk Tarih Kurumu olarak değiştirildi.

Türk Tarih Kurumu ilk tarih kongresini 1932’de topladı. Bunu her beş yılda bir toplanan kongreler izledi; bu kongrelerde çok sayıda özgün bildiriler sunuldu. Kurum 1935’ten sonra yoğun arkeolojik araştırmalar da yürüttü. Gerçekleştirilen 54 ayrı kazıyla Anadolu tarihinin erken dönemlerine ilişkin çok önemli bilgilere ulaşıldı. TTK yayıncılık alanında da 111 dizi oluşturdu. 1983’e değin 400’ü aşkın kitap yayımladı. Kurum ayrıca üç ayda bir Belleten'i, altı ayda bir de Belgeler adlı bilimsel araştırma ve bildiri dergileri çıkardı. Türk Tarih Kurumu Kitaplığı, Ankara’da Milli Kütüphane’den sonra en zengin kütüphane durumuna geldi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.