SON DAKİKA
Hava Durumu

Tarihi Mostar Köprüsü Hırvat kültürel mirası olarak gösterildi!

AB Parlamentosu üyesi Zeljana Zovko, Bosna Hersek'te Hırvat birliklerin yıktığı Mostar Köprüsü'nü, derlediği bir afişte Hırvatistan'ın somut kültürel mirası olduğunu savundu.

Haber Giriş Tarihi: 11.01.2024 17:20
Haber Güncellenme Tarihi: 11.01.2024 17:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Tarihi Mostar Köprüsü Hırvat kültürel mirası olarak gösterildi!

Avrupa Parlamentosu (AB) üyesi Zeljana Zovko dün Bosna Hersek'in kültürel mirası olan Mostar Köprüsü ile ilgili hadsiz bir paylaşımda bulundu. Zovko, 10 Ocak 2024 tarihinde Brüksel'de yapılan etkinlikte, Hırvatistan'ın somut olan ve somut olmayan kültürel miraslarını anlatacağını açıkladığı bir afişte Balkanların incisi Bosna Hersek'teki tarihi Türk yapısı olan Mostar Köprüsü Hırvatistan'ın somut mirası olarak gösterdi.

Resim

HIRVAT MİRASI DEĞİL UNESCO DÜNYA KÜLTÜREL MİRASI

Bosna Hersek'in savaşta olduğu 1992-1995 yılları arasında Mostar şehrinde belediye başkanlığı yapan, Mostar Barış ve Çok Etnikli İşbirliği Merkezi Müdürü Safet Orucevic, Zovko'nun hadsiz paylaşımına tepki gösterdi. Mostar Köprüsü'nün UNESCO Dünya Miras Listesi'nde olduğunu hatırlatan Orucevic, köprünün Hırvatlara ait olmadığını vurguladı.

"HIRVATLARIN BOSNA HERSEK'TEKİ TEK MİRASI: TOPLAMA KAMPLARI, İNSANLARI ÖLDÜRMELERİ VE TECAVÜZ"

AB üyesi Zovko'nun bu afişi paylaşarak bir provokasyon yaptığını dile getiren Orucevic, Hırvatların o zamanlar benim şehrimde sahip olduğu tek kültürel miras, vatandaşlar için toplama kampları, masum insanların öldürülmesi, tecavüz, Mostar Köprüsü’nün yıkılması, eski şehrin tahrip edilmesi hatta tüm bunların Hırvat ordusunun kameralarına kaydedilmesidir. Mostar Köprüsü’nün yeniden inşasına öncülük eden Boşnaklardı" ifadelerini kullandı. 

Orucevic, Anadolu Ajansına (AA) yaptığı açıklamada, Zovko'ya 2015'te verilen "Barış Mimarı" ödülünü geri isteyeceklerini bildirdi.

TARİHİ MOSTAR KÖPRÜSÜNÜ YIKAN HIRVAT BİRLİKLERİYDİ

Bosna Hersek'te bulunan tarihi Mostar Köprüsü Hırvat topçu birlikleri tarafından gerçekleştirilen ağır bombardıman sonucu 8 Kasım 1993'te yıkıma uğramıştı. Türkiye de dahil birçok ülkenin kurum ve kuruluşlarının desteğiyle yeniden inşa edilen Mostar Köprüsü 2004 yılında yeniden açılmıştı.

 Tarihi Mostar Köprüsü'nün 30 yıl önceki yıkılma anı - Son Dakika Dünya  Haberleri | NTV Haber

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.