SON DAKİKA
Hava Durumu

Sudan'dan yaklaşık 900 Türk vatandaşı tahliye edildi

Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında devam eden çatışmalardan dolayı, yaklaşık 900 Türk vatandaşı bölgeden tahliye edildi.

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2023 19:35
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2023 19:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Sudan'dan yaklaşık 900 Türk vatandaşı tahliye edildi

Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 15 Nisan'dan bu yana devam eden çatışmalar nedeniyle ülkeden Türkiye'ye 887 vatandaşın tahliye edildiği bildirildi. Sudan'dan Türkiye'ye getirilen vatandaşların sayısı 900'e yaklaşırken, 738 Türk vatandaşının Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa'ya transfer edildi.

TÜRKİYE SUDAN'DAKİ VATANDAŞLARI İÇİN ÇABALIYOR

Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliğinden yapılan duyuruda, "Değerli vatandaşlarımız, Port Sudan’da bulunup da ülkemize dönmeyi arzu eden vatandaşlarımızın gemiyle Suudi Arabistan’a, ardından da uçakla ülkemize tahliye edilmesi için gerekli planlamalara başlanmıştır. Ülkemize dönmek isteyen vatandaşlarımızın yarın (27 Nisan Perşembe) sabah en geç 7.00’de Al Salam Otel’de (Rotana) hazır bulunmaları önemle duyurulur. Wad Madani’de bulunup ülkemize dönmek isteyen vatandaşlarımızın, bugün (26 Nisan Çarşamba) en geç akşam 18.00’e kadar Nil Caddesi’ndeki Turkish Restaurant (Türk Restoranı) önünde hazır bulunmaları önemle duyurulur" ifadeleri kullanıldı.

TAHLİYE ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Ayrıca Anadolu Ajansının bugün aktardığı habere göre, ilk uçakla 176, ikinci uçakla 305 vatandaşın Türkiye'ye gelirildiği, 203 kişiyi taşıyan üçüncü uçak ise henüz iniş yapmadığı bildirildi. Sudan'ın başkenti Hartum'daki Addis Ababa Havalimanı'nda tahliye bekleyen Türk vatandaşı bulunmazken, Etiyopya üzerinden tahliye çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

Sudan'dan Türkiye'ye getirilen vatandaşların sayısının 887'ye ulaşırken, 738 vatandaş ise Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa'ya geçti.

SUDAN'DA ORDU İLE HDK ARASINDA ÇATIŞMA

Sudan'ın başkenti Hartum'da ve çeşitli şehirlerde, 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile paramiliter HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı. Ordu ile HDK arasında "HDK'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın, orduyla çatışan HDK'nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını ve bu esasa göre davranılacağını bildirmişti. BM Genel Sekreteri'nin Sudan Özel Temsilcisi Volker Perthes, Sudan'daki çatışmalarda can kaybının 185'e ulaştığını, 1800'den fazla sivil ve askerin yaralandığını duyurmuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.