SON DAKİKA
Hava Durumu

Slovenya Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Stucin: BM Güvenlik Konseyinde bir reforma ihtiyaç var

Antalya Diplomasi Forumu’nda düzenlenen "Barış için Yeni Gündem: Barışa Doğru Paradigma Değişimi" başlıklı panelde Slovenya Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Marko Stucin, konuşmacılar arasında yer aldı. Stucin, BM’in bir reforma ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 03.03.2024 14:58
Haber Güncellenme Tarihi: 03.03.2024 18:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Slovenya Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Stucin: BM Güvenlik Konseyinde bir reforma ihtiyaç var

1-3 Mart tarihleri arasında düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu’nda "Barış için Yeni Gündem: Barışa Doğru Paradigma Değişimi" başlıklı panel gerçekleşti. Panelde Birleşmiş Milletler (BM) tarafından geçen yıl temmuzda yayımlanan, "Barış İçin Yeni Gündem" başlıklı politika belgesi değerlendirildi.

“DÜNYA DEĞİŞİYOR AMA BM DEĞİŞMİYOR”

Panelde konuşmacı olarak yer alan Slovenya Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Marko Stucin, "BM Güvenlik Konseyinde bir reforma ihtiyaç var. Daha önce de söylenmişti bu. Dünya değişiyor ama BM değişmiyor ve son geçen yılda 56 tane ihtilaf sivillerin ölümüne sebep oldu. Bu, aslında son yüzyıldır en yüksek rakam. Biz, şuna şahit oluyoruz, burada bir paradigma değişimi var ve barışa doğru değil ihtilafa, savaşa doğru bir paradigma değişimi var. Bunu tamamıyla tersine çevirmemiz gerekiyor. BM reformu da aslında yapılması gereken en kilit reformlardan biri" dedi.

“ÇOK TARAFLI BİR KRİZ”

ABD Barış Enstitüsü Başkanı Lise Grande, Ukrayna ve Gazze'de yaşanan durumlara işaret ederek "BM Güvenlik Konseyi, neden işini daha iyi yapamıyor, burada neler oluyor?" sorusunu Slovenya Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Marko Stucin’e yöneltti. Çok taraflılıkla ilgili bir kriz yaşandığını söyleyen Stucin "Şu an karşı karşıya olduğumuz şey, Ukrayna'da olsun, Gazze'de olsun, medeni dünyanın hareket etmemesi, inanılır gibi değil ama hareket etmiyoruz" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.