SON DAKİKA
Hava Durumu

Şeref Malkoç: Ukraynalı savaş esirlerin kurtarılması konusunda umutsuz değiliz, çabamızı sürdüreceğiz

Türkiye Kamu Başdenetçisi (Ombudsmanı) Şeref Malkoç, Rusya tarafından 2,5 yıldır esir tutulan Ukraynalı askerlerin yakınları ile bir araya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 22.07.2024 21:53
Haber Güncellenme Tarihi: 22.07.2024 23:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Şeref Malkoç: Ukraynalı savaş esirlerin kurtarılması konusunda umutsuz değiliz, çabamızı sürdüreceğiz

Türkiye Kamu Başdenetçisi (Ombudsmanı) Şeref Malkoç, 22 Temmuz 2024 tarihinde, Rus işgal güçleri tarafından esir alınan Ukraynalı askerlerin yakınları ile bir araya geldi.

Görüşmeye Türkiye Kamu Başdenetçisi (Ombudsmanı) Şeref Malkoç, Kamu Denetçisi Sadettin Kalkan, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarları Denıs Zolotaryov ve Bogdan Konoplyastıy, Kırım Haber Ajansı Türkiye İrtibat Bürosu Müdürü Esma Kasar, Ukrayna Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Aliya Usenova, Ukraynalı savaş esirinin annesi Larısa Ulahlı ve Ukraynalı savaş esirinin eşi Larısa Salayeva katıldı.

Türkiye Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, 25-28 Mart 2024 tarihleri arasında gerçekleştirdiği Ukrayna ziyareti sırasında yaptığı görüşmeler hakkında bilgi vererek, “Ukrayna ziyaretinden sonraki hedeflerimden birisi Rusya’da bulunan Ukraynalı savaş esirlerini ziyaret etmekti. Bunun için Rusya Ombudsmanı Tatyana Moskalkova ile çevrim içi görüşme yaptık, mektup yazdık ama hala bir sonuç alamadık. Bunun üzerine 5 Temmuz 2024 tarihinde Rusya’nın Ankara Büyükelçiliğine mektup yazdım. Mektupta Ukrayna’ya yaptığım ziyaretimden, Ukrayna’daki Rus savaş esirlerini ziyaret ettiğimden bahsettim. Ve aynı şekilde Rusya’da bulunan Ukraynalı savaş esirlerini ziyaret etmek istediğimi kendilerine ilettim. Şu anda cevabını bekliyorum. Ayrıca bu konuyu Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'a da bildirdik ve kendisinden bu konuda destek istedik.” dedi.

Ukrayna’dan birçok ailenin, birçok sivil toplum örgütünün Türkiye Kamu Başdenetçiliğine yardım çağrısı başvurusunda bulunduğunu belirten Malkoç, “Biz de bu konuda yapabileceğimiz temasları yapmaya çalışıyoruz. Kolay değil bunlar. Çünkü karşımızda Rusya var.” şeklinde konuştu.

Malkoç, bir süre daha Rusya’dan cevap bekleyeceklerini, bir cevap gelmezse Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterine başvuracaklarını aktararak, "Umutsuz değiliz, çabamızı sürdüreceğiz. Bu noktada dayanışma içerisinde olalım ve yapabileceklerimizi yapalım." ifadelerini kullandı.

Ukraynalı savaş esirlerinin yakınları, Türkiye Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’a görüşme için fırsat sağladığı ve Türkiye’nin savaş esirlerinin serbest bırakılması konusunda gösterdiği yardım için teşekkür etti.

Ukrayna savaş esirinin eşi Larısa Salayeva, başta Cenevre Sözleşmesi olmak üzere Rusya’nın hiçbir uluslararası sözleşmeye uymadığını, Ukraynalı savaş esirlerine yakınlarıyla iletişim kurmaya izin vermediğini, ailelerinin savaş esirlerinin durumu, alıkonulma şartları hakkında hiçbir bilgiye ulaşamadıklarını aktardı. Salayeva, “Şu an biz elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Her şansı denemeliyiz. Çünkü son asker naaşı takasında Rusya, Ukrayna’ya işkence izleri taşıyan cansız bedenleri iade etmişti. Yani bize şu an esarette ölen Ukraynalı askerlerin naaşları veriliyor. Hatta iade edilen naaşların bazılarında iç organlar eksik. ” dedi.

Ukraynalı savaş esirlerinin yakınları Rusya’nın özellikle Mariupol Birliğinde görev yapan Ukraynalı askerleri iade etmek istemediğini, bu kişilerin 2,5 yıldır esir tutulduğunu ve sağlık durumlarının çok kötü olduğunu belirtti.

Görüşme sonunda Ukraynalı savaş esirinin yakınları Türkiye Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’a Rusya tarafından esir tutulan Mariupol savunucuların yenilenmiş olan güncel listerini iletti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.