SON DAKİKA
Hava Durumu

Saraybosna'da modern tarihin en uzun kuşatmasında katledilen bin 601 çocuk anıldı

Sırp birliklerinin 1992'de Saraybosna'yı kuşatmasının ardından bin 601 çocuk vahşice katledildi. Bugün bin 601 çocukla birlikte "Saraybosna Kuşatması'nda Öldürülen Çocukları Anma Programı" düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2023 17:33
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2023 21:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Saraybosna'da modern tarihin en uzun kuşatmasında katledilen bin 601 çocuk anıldı

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, 1992-1995 yıllarında Sırplar tarafından vahşice katledilen bin 601 çocuk anıldı. "Saraybosna Kuşatması'nda Öldürülen Çocukları Anma Programı"na katılan bin 601 öğrenci, öldürülen çocukları temsil etti. Şarkıların söylendiği etkinliğe, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Denis Becirovic ve Hırvat üye Zeliko Komsic ve çok sayıda insan katıldı. Katılımcılar ağızlarına beyaz bez kapatarak katliama dikkat çekti.

BEBEK VE ÇOCUK KATİLLERİ HİÇBİR ZAMAN CEZA ALMADI!

1992-95 Saraybosna Kuşatması'nda Öldürülen Çocukların Aileleri Derneği Başkanı Fikret Grabovica suçluların hiçbir şekilde cezalandırılmadığını, haklarında suç duyurusunda bulunulmadığını hatırlattı. Grabovica, programın uluslararası toplumun dikkatini çekmek, barış ve özgürlüğün önemine işaret etmek için düzenlendiğini aktardı. 

Öte yandan Savaş Mağdurları Derneği Başkanı Amerisa Ahmetovic de anma kültürünün güçlendirilmesi için daha çok çalışılması gerektiğini söyledi. Çocukları desteklemeye devam edeceklerini dile getiren Ahmetovic, "Her şeyin temelden değiştirilmesi gerekiyor. Bütün bunlarda önemli olan; çocuklarımızı, gelecek nesilleri, olanları anlatmaya, onlara sürekli anlatmaya, önceki savaşta meydana gelen kötülüklere ve normalde hayatta meydana gelen kötülüklere karşı uyarmaya, sakin olmaya, çocuk olmaya ve onların destekçisi olmaya teşvik etmemizdir" ifadelerini kullandı. 

MODERN TARİHİN EN UZUN KUŞATMASI

Bosna Hersek Avrupa Birliğinin (AB) isteği üzerine referandumla birlikte 1 Mart 1992'te bağımsızlığını kazandı. Ancak Sırbistan 5 Nisan 1992'de modern tarihin en uzun kuşatması olarak tarihe geçecek katliama imza attı. Sırp birlikler tam 3,5 yıl Saraybosna'yı kuşatma altına alarak Müslüman, kadın, çocuk, yaşlı tüm vatandaşları vahşice katletti. Sırp saldırılarında bin 601'i çocuk olmak üzere 11 bin 541 kişi hayatını kaybetti. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.