SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya'nın tek uçak gemisi miadını doldurdu, mürettebat orduda!

Rusya, Ukrayna'ya karşı gerçekleştirdiği topyekun işgal girişimi ve saldırılarının 31. ayında orduda insan krizi yaşamaya devam ediyor. Sovyetler Birliği'nden kalma, Rusya'nın tek uçak gemisi Amiral Kuznetsov'un mürettebatı orduya atandı.

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2024 16:45
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2024 20:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya'nın tek uçak gemisi miadını doldurdu, mürettebat orduda!

Rus donanmasının tek uçak gemisi olan Amiral Kuznetsov'un mürettebatı, Kremlin tarafından Ukrayna'ya karşı savaşmak için orduya atandı. Bu durum, Rus donanmasının "Soğuk Savaş artığı olan en büyük savaş gemilerinin" zayıflığını belirtirken aynı zamanda orduda yaşanan insan gücü krizinin de ciddiyetini gösteriyor. 

Amerikan askeri muhabiri David Axe, Forbes sitesinde yayınlanan "Kremlin, Denizcileri Çürümeye Yüz Tutmuş Uçak Gemisi 'Amiral Kuznetsov'dan Çekip Ukrayna'da Savaşmaya ve Ölmeye Gönderdi" isimli yazısında bu konuya değindi.

David Axe, kaleme aldığı yazıda Rusya'nın tek uçak gemisi olan Amiral Kuznetsov'un toplam 8 yıldır görev yapmadığını ve bundan sonra görevine devam etme ihtimalinin de azaldığını belirtti. Axe; Kremlin'in denizcileri orduya atayarak Ukrayna'ya karşı savaşa göndermesinin, Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinden beri devam eden Ukrayna’ya yönelik topyekun işgal girişimi ve saldırılarının Rus ordusunda yaşanan insan krizin büyüklüğünü gösterdiğini ifade etti. Açık kaynak analisti Moklasen'in bildirdiğine göre ise, 58 bin tonluk Kuznetsov gemisinin yaklaşık bin 500 kişilik mürettebatının bir kısmının görev yerleri değiştirildi.

Kremlin, Ukrayna'daki savaş kayıplarının (ölü, yaralı ve esir) yerini doldurmak için her ay ihtiyaç duyduğu 30,000 yeni askeri harekete geçirmek için aşırı önlemler alıyor. -David Axe

SOVYETLER BİRLİĞİ'NDEN KALMA KUZNETSOV, MİADINI DOLDURDU

Neredeyse 39 yaşında olan gemi, Sovyetler Birliği döneminden beri kullanılıyordu. Sekiz yıl aranın ardından denize bırakılması planlanmasına rağmen iskelede kalmaya devam etti. Gemi, 1985 yılında denize indirildikten altı yıl sonra Sovyet donanmasına katılmıştı. Seneler içerisinde sadece yedi devriye gezen gemi en son 2016 yılında Suriye kıyılarında görev almıştı. Aralık 2019 tarihinde ise içerisinde yangın çıktı. Yaşanılan aksiliklerin ardından Kremlin tarafından geminin tamir ve modernize edilmesi kararı alınmıştı. Kuznetsov'un 2022 yılında denize dönmesi planlanırken aynı yıl bir yangın daha meydana geldi. Son olarak Axe, Rusya'nın kapasitesiyle alakalı şu analizde bulundu:

Başka bir donanma olsa kayıplarını azaltabilir, yanan gemiyi hizmet dışı bırakabilir ve yerine yeni bir uçak gemisi inşa edebilirdi. Ancak Rus endüstrisi muhtemelen Kuznetsov'un ya da başka bir büyük savaş gemisinin yerine doğrudan bir yenisini inşa edebilecek kapasitede değil; bu nedenle Rus filosunun büyük gemilerinin çoğu, gövdelerinde ve makinelerinde onlarca yıllık aşınma ve yıpranma olan eski Sovyet gemileri.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.