SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya'nın mayınlarına karşı İstanbul’da Üçlü Mutabakat imzalandı

Rusya'nın Karadeniz'e bıraktığı serseri mayınların imha edilmesi için Türkiye, Bulgaristan ve Romanya arasında bugün İstanbul'da Üçlü Mutabakat imzalandı.

Haber Giriş Tarihi: 11.01.2024 13:25
Haber Güncellenme Tarihi: 11.01.2024 13:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya'nın mayınlarına karşı İstanbul’da Üçlü Mutabakat imzalandı

Rusya'nın Karadeniz'e bıraktığı serseri mayınlar Türkiye, dahil olmak üzere kıyıdaş ülkelerin sahil güvenliğini tehlikeye sokuyor. Karadeniz'deki mayın tehlikesiyle karşı karşıya kalan Türkiye, Romanya ve Bulgaristan'ın oluşturduğu "Üçlü Girişim" kapsamında 11 Ocak 2024 tarihinde İstanbul'da Karadeniz Mayın Karşı Tedbirleri (MCM Black Sea) Görev Grubu Mutabakatı imzalandı. İmza törenine; Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Romanya Savunma Bakanı Melek Tilvar ve Bulgaristan Savunma Bakan Yardımcısı Atanas Zapryanov katıldı. 

YILDA İKİ DEFA TOPLANTI YAPILACAK

Türkiye'nin ev sahipliğinde imzalanan mutabakat zaptı kapsamında, Karadeniz'e kıyısı olan Türkiye, Romanya ve Bulgaristan mayın temizleme konusunda işbirliği yapacak. Buna bağlı olarak Karadeniz Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu Mutabakatı ile inisiyatifin yürütme organı olarak tarafların Deniz Kuvvetleri Komutanlarının katılımıyla yılda iki defa toplantı yapılacak. Bu kapsamda Rusya'nın bıraktığı serseri mayınlar, 3 ülke tarafından imha edilecek. 

Milli Savunma Bakanı Güler, şartların oluşması halinde Karadeniz'e kıyısı olmayan müttefik ülkelerin de bu konuda sunacağı katkıların değerli olduğunu belirtti. 

ResimResim

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.