SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya’dan Kazan Tatarı gazeteci Alsu Kurmaşeva’ya hapis cezası

Rus mahkemesi, düzmece dava çerçevesinde yargılanan Kazan Tatarı gazeteci Alsu Kurmaşeva'yı 6,5 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Haber Giriş Tarihi: 23.07.2024 09:30
Haber Güncellenme Tarihi: 23.07.2024 10:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya’dan Kazan Tatarı gazeteci Alsu Kurmaşeva’ya hapis cezası

Rusya’ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi, Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) Tatar-Başkurt Servisi Muhabiri Alsu Kurmaşeva’yı “Rus ordusu hakkında yalan haber yaymaktan suçlu” bularak hakkında 6,5 yıl hapis cezası kararı aldı.

Alsu Kurmaşeva’nın dava dosyası mahkemeye "gizli' damgasıyla geldi ve kapalı oturumda görüşüldü. Tataristan Yüksek Mahkemesi kararını 19 Temmuz 2024 tarihinde açıkladı.

RUSYA GERÇEĞİ YAZAN GAZETECİLERİ SUSTURUYOR

Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) Tatar-Başkurt Servisi Muhabiri Alsu Kurmaşeva, 18 Ekim 2023 tarihinde Kazan'da gözaltına alınmıştı.

Kazan Tatarı gazeteci Alsu Kurmaşeva'nın, 2 Haziran 2023'te Kazan havalanında pasaportlarına ve telefonuna el konulmuş ve ardından izinsiz vatandaşlık aldığına dair para cezasına çarptırılmıştı. 1998 yılından bu yana Çekya'nın başkenti Prag şehrinde yaşayan gazetecinin, hem Rusya Federasyonu hem de Amerika Birleşik Devletleri (ABD) pasaportunun olması bu duruma gerekçe gösterilmişti. Kurmaşeva'nın 2022 sonbaharında Rus askere alma vakalarına ilişkin verileri çevrim içi olarak topladığını ve yurtdışına aktardığını iddia eden Rus makamları, gözaltı kararına gerekçe olarak bunları gösterdi.

6 ay sonra 11 Aralık 2023’te, savcılık Kurmaşeva hakkında Rus ordusu hakkında "sahte haberler" yayma suçlamasıyla bir ceza davası açtı. Gazeteci, 2022’de Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) Tatar-Başkurt Servisi tarafından hazırlanan "Savaşa Hayır. Ukrayna İşgaline Karşı Çıkan 40 Rus Vatandaşının Hikayesi" kitabı yaymakla suçlandı.

Kurmaşeva, Tataristan ve Başkurdistan dahil olmak üzere Rusya'nın başlattığı savaş hakkında ayrıntılı haberler yazıyordu. Kurmaşeva, Putin Rusyası'nın Ukrayna'daki işgal girişimi ve saldırılarına karşı çıkıyordu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.