SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya 10 yılda çökecek mi?

Atlantik Konseyi Araştırma Merkezi tarafından yapılan ankete göre uzmanlar, Rusya'nın 10 yıl içinde parçalanabileceğini öngörüyor

Haber Giriş Tarihi: 10.01.2023 09:36
Haber Güncellenme Tarihi: 10.01.2023 12:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya 10 yılda çökecek mi?

Amerika Birleşik Devletleri'nde Atlantik Konseyi (Atlantic Council) Araştırma Merkezi tarafından yapılan ankete göre uzmanların neredeyse yarısı, Rusya'nın gelecek on yıl içinde çeşitli bağımsız parçalara ayrılarak yok olacağını öngörüyor.

Financial Times gazetesinin sonuçlarını yayınladığı ankette, uluslararası siyaset ve ekonomi alanında bulunan 167 uzmanın yüzde 46'sı, Rusya'nın gelecek 10 yılda bir devlet olarak çökmesinin ve işlevini yitirmesinin mümkün olduğunu belirtiyor.

Görüşü sorulan uzmanların yüzde 21'i Rusya'nın "devlet olma işlevini" kaybedebileceğine inandıklarını bildirdi.

Ankete katılan uzmanların yüzde 40'ı Rusya'da siyasi bir krizin devrim, iç savaş ya da ülkenin parçalanması sonucu ortaya çıkabileceğini düşünüyor.

Financial Times, bu ankette Avrupalı uzmanların Amerikalı meslektaşlarına göre daha karamsar bir tahminde bulunduğunu yazıyor.

Avrupalı uzmanların yüzde 49'u ve Amerikalı uzmanların yüzde 36'sı Rusya'nın çökebileceğini düşünüyor.

Uzmanların yüzde 14'ü Rusya'nın gelecek on yıl içinde nükleer silah kullanabileceğini düşünürken Rusya'nın bir devlet olarak yasal ve fiziki olarak ortadan kalkması olasılığını dile getiren uzmanların yüzde 10'u, devletin demokratik gelişme yolunun genellikle otoriter devletlerde meydana gelen kaostan 10 yıl sonra başladığını belirtiyor.

Atlantik Konseyi'nin tahminlerden sorumlu müdür yardımcısı Peter Engelke, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminin ardından uygulanan yaptırımların söz konusu tahminlerin hazırlanmasında önemli bir faktör olduğunu söyledi.

Engelke, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminin ülkenin iç sorunlarını da ateşlediğini sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.