SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus tehdidine karşı Baltık ülkelerinde yeni önlem

Estonya, Letonya ve Litvanya, NATO desteğiyle Rus tehdidine karşı Baltık savunma hattı kuracak. Rusya'nın saldırılarına karşı önlem alan ülkelerin sınırına beton sığınak inşa edilecek.

Haber Giriş Tarihi: 15.02.2024 15:57
Haber Güncellenme Tarihi: 15.02.2024 17:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus tehdidine karşı Baltık ülkelerinde yeni önlem

Vladimir Putin idaresindeki Rusya Federasyonu'nun, Ukrayna toprakları üzerindeki topyekûn saldırıları sivillerin ölümüne, tarihi kültürel mirasların ise zarar görmesine neden oluyor. Batı'da tehdit unsuru haline gelen ve yayılmacı emelleriyle hareket eden işgalci Rusya'ya karşı NATO'dan önlem alındı. 

ÜÇ BALTIK ÜLKESİNE BİNDEN FAZLA BETON SIĞINAK YAPILACAK

NATO, Baltık ülkelerinin Rusya'ya yönelik adımından korunması için Almanya, Polonya ve Finlandiya'dan üçlü kuvvet düzeni oluşturacak. NATO desteğiyle Estonya, Litvanya ve Letonya'da "Baltık savunma hattı" planı ile önlem alınacak. Söz konusu üç ülkenin Rusya, Belarus ve Kaliningrad sınırına binden fazla beton sığınak yapılacak. 

ESTONYA RUS TEHDİDİNE KARŞI BÜTÇE AYIRDI

Bu kapsamda harekete geçen Estonya, Rusya sınırına 600 sığınak inşa etmek için 60 milyon euroluk bütçe ayırdı. Estonya hükûmetinin savunma hazırlığından sorumlu müsteşarı Susan Lillevali konuyla ilgili yaptığı açıklamada, her bir sığınağın 37 bin kilometre büyüklüğünde ve yaklaşık 10 bin askerin sığacağı alana sahip olacağını dile getirdi. Sığınağın topçu saldırılarına karşı güçlendirileceği de belirtildi.

"TÜM ÜLKELERİ KORUMAK İÇİN SINIRLARIMIZIN KENARINDAN BAŞLAMAMIZ GEREKİYOR"

Bölgenin güvenliği tanksavar mayınları, hendekler, akordeon telleri ve beton kazıklar ile sağlanacak. Sığınak hakkında bilgi veren bir diğer yetkili olan Estonya Savunma Birliği yedek kuvvetinden Yarbay Kaido Tiitus, “Düşmana karşı savaşmak için gerekli tüm araçları içeriyor" dedi. Titius değerlendirmesinde, "Ukrayna'daki savaşı, Ukraynalıların karşı saldırısının başarılı olmamasının arkasında ne olduğunu ve Rusların neden Ukrayna'nın kalbine doğru ilerlemeye devam edemediğini inceledik. Bunun arkasında her türlü hareketliliğe karşı önlem var. Öğrenilen ana ders, özellikle Rus zırhlı birliklerinin ilerleyişini durdurmanın yollarını bulmamız gerektiğidir, çünkü onların geçmesine izin verirsek, tüm ülkeleri korumak için çok geç kalmış olabiliriz. Bu yüzden buna sınırlarımızın kenarından başlamamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

SIĞINAKLARIN İNŞASINA GELECEK YIL BAŞLANACAK

Baltık sığınaklarının inşasına gelecek yıl başlanacağı kaydediliyor. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.