SON DAKİKA
Hava Durumu

Putin yakalanmaktan korkuyor!

Putin, hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından çıkarılan tutuklanma kararı nedeniyle 1 Ekim 2024 tarihinde Meksika'da bulunamayacak.

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2024 14:09
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2024 15:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Putin yakalanmaktan korkuyor!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 1 Ekim 2024 tarihinde gerçekleşecek olan Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum'un göreve başlama törenine katılm sağlamayacağını açıklandı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Latin Amerika Departmanı Direktörü Aleksander Shchetinin, törene Putin'i temsilen bir temsilci atanacağını duyurdu. Putin Sheinbaum'u tebrik ederek  Meksika'nın Latin Amerika bölgesinde, "Rusya'nın geleneksel olarak dostane bir ortağı" olduğu vurgusunda bulundu. 

YAKALAMA KARARI PUTİN'İ KORKUTTU

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM)  "II. Ön Yargılama Dairesi, Savcılığın 22 Şubat 2023 tarihli başvurularına dayanarak, her bir şüphelinin Ukraynalı çocukların aleyhine, nüfusun yasa dışı sürgünü ve Ukrayna'nın işgal altındaki bölgelerinden Rusya Federasyonu'na yasa dışı nüfus transferi savaş suçundan sorumlu olduğuna inanmak için makul gerekçeler bulunduğunu değerlendirdi." açıklamasıyla Putin'i suçlu bularak, 17 Mart 2023 tarihinde Putin hakkında yakalama kararı çıkartmıştı. Bu sebeple Putin'in, Uluslararası Ceza Mahkemesine üye olan ülkelere seyahat ettiği takdirde hakkında çıkarılan kararın uygylanması gerekiyor.

UKRAYNA'DAN  PUTİN'İ TUTUKLAMA İSTEĞİ!

Ukrayna'nın Meksika Büyükelçiliği, Putin'in Meksika'ya davet edilmesi haberinden sonra "Meksika hükûmetinin, Vladimir Putin'in Ukraynalı çocukları kaçırıp zorla Rusya'ya sürdüğünden şüphelenilen ve Meksika'nın yargı yetkisini tanıdığı Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından hakkında tutuklama kararı çıkarılan bir savaş suçlusu olduğunun farkında olduğunu umuyoruz. Meksika'nın yukarıda adı geçen şahsı Lahey'deki BM yargı organına teslim ederek uluslararası tutuklama emrini yerine getireceğine inanıyoruz." açıklamasında bulunmuştu.

MOĞOLİSTAN BU KARARI ES GEÇTİ, BÜYÜK TEPKİ ALDI!

Putin, 3 Eylül 2024 tarihinde Moğolistan'ı ziyaret etmişti. Moğolistan UCM üyesi bir devlet olarak çıkarılan karara uymamış, bu nedenle de büyük tepki almıştı. Moğolistan Putin'i yakalamama sebebi olarak Rusya'ya olan enerji bağımlılığını göstermiş, Moğolistan'da kaldığı süre boyunca da kendisine güvenlik ve konaklama sağlanacağını açıklamıştı. Moğolistan'ın Ulan Batur'daki meydanında protesto gösterisi yapan kişiler, “Savaş suçlusu Putin'i buradan çıkarın!” yazılı pankart açarak duruma tepki göstermişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.