SON DAKİKA
Hava Durumu

Putin neden Sovyet uçaklarını kullanıyor?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yurt dışı ziyaretlerinde eski model Sovyet uçaklarını tercih etme sebebine ilişkin bir analiz yayımlandı.

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2024 13:30
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2024 15:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Putin neden Sovyet uçaklarını kullanıyor?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yurt dışı ziyaretlerini Sovyet döneminden kalan İlyuşin İl-96 (Ilyushin Il-96) model uçaklar ile gerçekleştiriyor. Son dönemde dünya gündeminde sıkça yer alan havacılık kazaları sonrasında Kremlin, söz konusu uçakların güvenli olduğunu açıklarken; dünyanın önde gelen gazetelerinden The New York Times, Putin’in neden eski model uçakları kullandığına dair bir analiz yayımladı.

PUTİN SIKLIKLA O UÇAĞI KULLANIYOR

Analizde Putin'in, Ukrayna'ya karşı başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişiminde ittifakını güçlendirmek ve güvenlik ilişkilerini pekiştirmek için Kuzey Kore ve Vietnam'a seyahat ettiği, Putin'in bu ziyarette de eski Sovyet yapımı İlyuşin İl-96 serisi uçağa bindiği belirtildi.

Rus havayolu şirketlerinin modern Batı yapımı uçakları tercih etmeye başlamış olmasına karşın Putin'in, İlyuşin modellerini kullanma konusundaki ısrarını sürdürdüğü kaydedildi. Öte yandan, 2023'te Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'a yine Sovyet yapımı İlyuşin İl-96 ile günübirlik bir ziyaret gerçekleştirdiği, aynı yılın başında ise yine aynı şekilde bir İlyuşin İl-96 uçağının Rus diplomatları almak için ABD havaalanlarında beklediğine dikkat çekildi.

NATO HAVA SAHASINI İHLAL ETMİŞTİ

Analizde ayrıca Kremlin'in özel uçuş filosu hakkında çok az bilgi bulunduğu belirtilerek Putin'in, 2018'de eski ABD Başkanı Donald Trump ile Finlandiya’da yaptığı zirveye İlyuşin İl-96 ile gidip NATO hava sahasını ihlal etmekle suçlandığı aktarıldı. Öte yandan Kremlin'in uçaklarından sorumlu olan 235. Havacılık Müfrezesinde yaklaşık 2 bin 500 kişinin çalıştığı belirtildi.

PUTİN BİR ÇAR GİBİ HAREKET ETMEK İSTİYOR

Analizde Putin'in söz konusu uçakları tercih etmesinin sebebini ise ABD'nin eski Savunma İstihbarat Teşkilatı Stratejisti Adam Taichi Kraft değerlendirdi. Kraft'a göre, Putin'in Sovyet tasarımı uçakları kullanması dışarıdan bakıldığında kafa karıştırıcı görünese de bu tercih, temelde Putin'in bir çar gibi hareket etme isteğinden kaynaklanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.