SON DAKİKA
Hava Durumu

Putin'den Wagner askerlerine devlete bağlılık yemini zorunluluğu!!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu askerlerine devlete bağlılık yemini etmesi için dün kararname imzaladı.

Haber Giriş Tarihi: 26.08.2023 14:45
Haber Güncellenme Tarihi: 26.08.2023 15:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Putin'den Wagner askerlerine devlete bağlılık yemini zorunluluğu!!

Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu lideri Yevgeniy Prigojin'in öldüğü iddiaları gündemdeki yerini koruyor. Prigojin'in öldüğü belirtilen iddialarının ardından gözler Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e çevrildi. Başıboş kalan Wagner askelerinin ne yapacağı ve kime bağlı kalacağı ise merak konusu oldu. 

WAGNER ASKERLERİN ZORUNLU RUSYA'YA BAĞLILIK YEMİNİ!

Birleşik Krallık merkezli basın servisi The Guardian gazetesinin Reuters'a dayandırdığı haberine göre Putin, Wagner askerlerine yönelik yeni bir kararname imzaladı. Putin'in dün imzaladığı kararnameye göre Wagner askerleri devlete bağlılık yemini etti. Moscow Times'a göre işgalci paralı askerlerin "Rusya Federasyonu'na bağlılıklarını... komutanlarının ve üstlerinin emirlerine sıkı sıkıya uymaları ve yükümlülüklerini titizlikle yerine getirmeleri" gerektiği belirtiliyor. 

Kararnamede yer alan ifadede, Wagner askerlerinin devlete, komutanlarına bağlılıkları ve emirleri yerine getirme konusunda söz verdiği vurgulanıyor. 

Rusya'nın

RUSYA'DA WAGNER İSYANI NASIL BAŞLADI? NASIL BİTTİ?

Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Kremlin'in savaş suçlarının ortağı Wagner paralı asker şirketinin lideri Yevgeniy Prigojin arasındaki gerginlik, aylardır dünya kamuoyunun gündemindeydi. Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'da topyekun savaş başlatmasının ardından cephede Wagner ve Rus ordusu arasında çıkan sürtüşme gün yüzüne çıktı. Ülkede, Rostov ve Voronej'de kontrolü ele alan Wagner birliklerinin durdurulması için Rus ordusu alarm durumuna geçti.

Rusya'da isyan dalgası başlatan paralı asker şirketi Wagner Grubu, Moskova’ya 200 kilometre yaklaştığı sırada, liderleri Yevgeniy Prigojin birliklerin geri çekileceğini açıkladı. Wagner lideri Prigojin, bu açıklamayı Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile gerçekleştirdiği müzakerelerden sonra yaptı. Müzakerelerin Rusya'nın savaş suçlusu lideri Putin’in talimatıyla yapıldığı öğrenildi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, 24 Haziran 2023 tarihi akşam saatlerinde süreç hakkında basın açıklaması yaptı. Sözcü Peskov, Wagner Grubu lideri Prigojin’in hakkındaki soruşturmanın sona ereceğini ve Belarus’a gideceğini söyledi. Peskov, Wagner üyelerinin kamplarına döneceğinin ve istedikleri takdirde Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalayabileceklerinin altını çizdi.

Bunun ardından Wagner birlikleri, Ukrayna cephesinden ayrıldı ve Belarus'ta konuşlanmaya başladı. Kremlin'in Belarus'ta konuşlanan Wagner birlikleri eliyle Polonya gibi Avrupa ülkelerinde istikrarsızlık çıkarmaya çalışacağı öne sürüldü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.