SON DAKİKA
Hava Durumu

"Prigojin ya 6 ay içinde ölecek ya da Rusya'ya ikinci bir darbe yapacak"

Hollanda merkezli Bellingcat gazetecilik grubu Başkanı Christo Grozev, Wagner lideri Yevgeniy Prigojin'in 6 ay içinde ya öleceğini ya da Rusya'ya karşı ikinci bir darbe başlatacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 12.08.2023 08:46
Haber Güncellenme Tarihi: 12.08.2023 22:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
"Prigojin ya 6 ay içinde ölecek ya da Rusya'ya ikinci bir darbe yapacak"

Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu lideri Yevgeniy Prigojin'in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı başlattığı isyan, medyada önemli değerlendirmelere konu oluyor. Hollanda merkezli araştırma-gazetecilik grubu Bellingcat Başkanı Christo Grozev, Prigojin'in 6 ay içinde ya öleceğini ya da Rusya'ya karşı ikinci bir darbe başlatacağına yönelik bir değerlendirmede bulundu. 

"PRİGOJİN YA ÖLECEK YA DA İKİNCİ BİR DARBE YAPACAK"

Birleşik Krallık merkezli Financial Times'a röportaj veren gazeteci Grozev, "Putin, Prigojin'e hain dedi. Hainlere ne yaptıklarını herkes biliyor. ancak bunu Putin henüz yapmadı. O (Putin), Prigojin'i ölü görmek istiyor. Altı ay içinde Prigojin ya ölecek ya da ikinci bir darbe olacak" ifadelerini kullandı. 

Ayrıca Grozev, Rus oligarklar için Rusya tarafından Ukrayna'ya yönelik başlatılan işgal girişiminin bir anlam ifade etmediğini söyledi.

RUSYA'DA WAGNER İSYANI NASIL BAŞLADI? NASIL BİTTİ?

Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Kremlin'in savaş suçlarının ortağı Wagner paralı asker şirketinin lideri Yevgeniy Prigojin arasındaki gerginlik, aylardır dünya kamuoyunun gündemindeydi. Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'da topyekun savaş başlatmasının ardından cephede Wagner ve Rus ordusu arasında çıkan sürtüşme gün yüzüne çıktı. Ülkede, Rostov ve Voronej'de kontrolü ele alan Wagner birliklerinin durdurulması için Rus ordusu alarm durumuna geçti.

Rusya'da isyan dalgası başlatan paralı asker şirketi Wagner Grubu, Moskova’ya 200 kilometre yaklaştığı sırada, liderleri Yevgeniy Prigojin birliklerin geri çekileceğini açıkladı. Wagner lideri Prigojin, bu açıklamayı Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile gerçekleştirdiği müzakerelerden sonra yaptı. Müzakerelerin Rusya'nın savaş suçlusu lideri Putin’in talimatıyla yapıldığı öğrenildi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, 24 Haziran 2023 tarihi akşam saatlerinde süreç hakkında basın açıklaması yaptı.

Sözcü Peskov, Wagner Grubu lideri Prigojin’in hakkındaki soruşturmanın sona ereceğini ve Belarus’a gideceğini söyledi. Peskov, Wagner üyelerinin kamplarına döneceğinin ve istedikleri takdirde Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalayabileceklerinin altını çizdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.