SON DAKİKA
Hava Durumu

Prigojin Belarus'a, Wagner birlikleri kamplarına gidiyor!

Rusya'nın savaş suçlarının ortağı Wagner'in lideri Yevgeniy Prigojin, dün Lukaşenko ile görüşen ayaklanmanın bitmesinin ardından Belarus'a gidecek. Wagner üyelerinin de yargılanmayacağı, Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme yapabilecekleri açıklandı.

Haber Giriş Tarihi: 25.06.2023 11:45
Haber Güncellenme Tarihi: 25.06.2023 12:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Prigojin Belarus'a, Wagner birlikleri kamplarına gidiyor!

Rusya'da isyan dalgası başlatan paralı asker şirketi Wagner Grubu, dün Moskova’ya 200 kilometre yaklaştığı sırada, liderleri Yevgeniy Prigojin birliklerin geri çekileceğini açıkladı. Wagner lideri Prigojin, bu açıklamayı Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile gerçekleştirdiği müzakerelerden sonra yaptı.

Müzakerelerin Rusya'nın savaş suçlusu lideri Putin’in talimatıyla yapıldığı öğrenildi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, 24 Haziran 2023 tarihi akşam saatlerinde süreç hakkında basın açıklaması yaptı. Peskov, Wagner Grubu lideri Prigojin’in Belarus’a gideceğini söyledi.

PRİGOJİN HAKKINDAKİ CEZA DAVASI SONLANDIRILACAK VE BELARUS'A GİDECEK

Kremlin Sözcüsü Peskov, “Bana kişisel olarak Prigojin'e ne olacağını soruyorsunuz. Hakkındaki ceza davası sonlandırılacak ve Belarus'a gidecek” ifadelerine yer verdi. Prigojin’in güvenliğinin tek garantisinin Putin olduğunu ifade eden Peskov, "Prigojin’e Belarus’a gidebilmek için ne gibi bir garanti verildiğini sorarsanız, bu Rusya cumhurbaşkanının sözü" dedi.

WAGNER BİRLİKLERİ, RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI İLE SÖZLEŞME YAPACAK

Kremlin sözcüsü, ayaklanmaya karışan Wagner üyelerinin "cephedeki hizmetleri göz önüne alındığında" yargılanmayacaklarını açıkladı. Peskov, Wagner üyelerinin kamplarına döneceğinin ve istedikleri takdirde Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalayabileceklerinin altını çizdi.

WAGNER BİRLİKLERİ ROSTOV'DAN GERİ ÇEKİLDİ

Prigojin ve birlikleri, kontrol altına aldıkları Rostov'dan ayrıldı. Rostov Bölge Valisi Vasiliy Golubev, sosyal medya üzerinden bir açıklama yaparak, Wagner konvoyunun saha kamplarına yöneldiğini ve Rostov'dan ayrıldığını açıkladı. Wagner birlikleri ele geçirdikleri, Rusya Güney Askeri Bölge Karargâhı'nı da boşalttı.

Öte yandan, Rusya'yı karıştıran ve Rusya Savunma Bakanı Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Gerasimov'a meydan okuyan Wagner lideri Prigojin'in Rostov'dan ayrıldığı fotoğraf yayımlandı.

WAGNER VE RUS ORDUSU BİRBİRİNE GİRDİ

Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Kremlin'in savaş suçlarının ortağı Wagner paralı asker şirketinin lideri Yevgeniy Prigojin arasındaki gerginlik, aylardır dünya kamuoyunun gündemindeydi. Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'da topyekun savaş başlatmasının ardından cephede Wagner ve Rus ordusu arasındaki sürtüşme gün yüzüne çıktı. Ülkede, Rostov ve Voronej'de kontrolü ele alan Wagner birliklerinin durdurulması için Rus ordusu alarm durumuna geçti. Ordu ile Wagner arasındaki çatışmalar nedeniyle siviller, Rostov bölgesini terk etmeye başladı.

Ancak akşam saatlerinde beklenmeyen bir gelişme yaşandı. Wagner Grubu Moskova’ya 200 kilometre yaklaştığı sırada Yevgeniy Prigojin birliklerini geri çekeceğini açıkladı. İlgili açıklama Wagner Grubu lideri Yevgeniy Prigojin’in Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile gerçekleştirdiği müzakerelerden sonra yapıldı. Müzakerelerin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla yapıldığı öğrenildi.

REFAT ÇUBAROV: RUSYA'DA OLASI İÇ SAVAŞIN BAŞLANGICINA TANIKLIK EDİYORUZ

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Kırım Haber Ajansına Rusya'da savaş suçlusu Wagner birlikleri ile Rus ordusunun birbirine girmesi sonucunda çıkan iç çatışmayı değerlendirdi. Çubarov, savaş suçlusu Prigojin'in Putin'in kontrolünden çıktığını kaydetti ve Rusya'da iç savaşın başlangıcına tanıklık edildiğini vurguladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.