SON DAKİKA
Hava Durumu

Polonya, Rusya'ya karşı güvenliğini artırıyor

Polonya, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı saldırıların ardından sınır güvenliği için askeri harcamalarına ekleme yaparak çalışmalarına hız kazandırdı.

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2023 12:11
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2023 14:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Polonya, Rusya'ya karşı güvenliğini artırıyor

Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya saldırı başlatmasının ardından Avrupa ülkeleri güvenlik çemberine girmek için başlattığı çalışmaları hızlandırdı. Sınır tanımayan terör devleti Rusya, Ukrayna'nın ötesine geçebileceğini işaret ederek tehditler savurmaya devam ediyor.

POLONYA ASKERİ HARCAMALARINI GÜÇLENDİRİYOR

Savaşın başlamasıyla güvenliği tehdit altına giren Polonya'nın askeri harcamalarının bu yıl sonu itibarıyla 130 milyar zloti (27.7 milyar euro) olması bekleniyor. NATO üyesi ülkelerin arasında askeri harcamalarına en çok pay ayıran Polonya'nın yurt içi gayrisafi hasılasının (GSYİH) yüzde 4'üne denk geliyor. 

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, 2022 yılınının temmuz ayında yaptığı açıklamada, "Kremlin güçlü birine saldırmaz. Zayıf bir nokta görürlerse saldırırlar. Topçu ve zırhlı birlikler söz konusu olduğunda Avrupa'da Polonya'dan daha güçlü bir ülke olmayacak. Avrupa'daki NATO ülkeleri arasında en güçlü kara kuvvetlerine sahip olacağız" demişti.

Mariusz Błaszczak – życiorys, biografia, informacje, newsy - Wprost

POLONYA SINIR GÜVENLİĞİ İÇİN ANLAŞMALAR İMZALIYOR

Polonya, savaşın başlamasından sonra 5 Nisan 2022'de 250 Amerikan Abrams tankı satın almak üzere yaklaşık 5 milyar euroluk bir anlaşma imzalamıştı. Ayrıca sınır güvenliğini artıran Polonya, sivillere askeri eğitim vermeye başlamıştı. Ardından Temmuz 2022'de Güney Kore'den 1000 K2 Black Panther tankı ve 672 K9 Thunder obüsü almak için anlaşma imzalandı. Polonya hükumeti Eylül 2022'de 96 Apache helikopteri için ABD ile anlaşma imzalamış, 8'ini geçen ay teslim almıştı. 

Polonya Kasım 2022'de ise Güney Kore ile 218 adet K239 Chunmoo roketatar satın almak için anlaşma imzalamıştı. Bakan Blaszczak, 8 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ABD'nin Varşova'ya yaklaşık 500 HIMARS çoklu roketatar sisteminin satışını onayladığını bildirdi. 

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Polonya ve Litvanya'dan flaş askeri anlaşma!

ORKA İSİMLİ PROGRAM POLONYA DONANMASINDA YARDIMCI OLACAK

Ayrıca denizaltını da güçlendiren Varşova yönetimi, 4 Mart 2022'de Polonya, İngiliz silah üreticisi Babcock ile 3 yeni fırkateyn için 1.4 milyar sterlinlik (1.65 milyar euro) anlaşma imzaladı.

Savunma Bakanı Blaszczak, 24 Mayıs 2023'te yaptığı açıklamada, orduyu güçlendirmek için yoğun şekilde adım attıklarını belirterek, bu kapsamda yıl içinde denizaltı satın alma programını başlatacağını ifade etmişti. Bu yıl "Orka" isimli program başlatacaklarını duyuran Blaszczak, "Orka programı, şu anda sınırlı savaş kabiliyetine sahip Sovyet döneminden kalma tek bir gemiye sahip olan Polonya Donanması’nın denizaltı filosunu yenilemeyi amaçlıyor" ifadelerini kullanmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.