SON DAKİKA
Hava Durumu

Polonya, Belarus ile sınırını tamamen kapatıyor mu?

Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, ülkenin Belarus ile sınırının tamamen kapatılması üzerine çalıştıklarını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2024 09:43
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2024 17:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Polonya, Belarus ile sınırını tamamen kapatıyor mu?

Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, Polonya merkezli haber kanalı TVN24’e 22 Haziran 2024 tarihinde Belarus sınırına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sikorski, Belarus ile sınır geçişlerinin devam ettiğini dile getirdi. Polonya-Belarus sınırının tamamen kapatılması üzerine çalıştıklarını ifade eden Sikorski, “Şu anda bunun ekonomimiz ve halkımız açısından ne gibi sonuçlar doğuracağını inceliyoruz.” dedi.

Sikorski, "Örneğin Finliler Rusya ile sınır geçişlerini kapattı ve trafik bitti." şeklinde konuştu.

“RUSYA VE BELARUS TARAFINDAN KONTROL EDİLEN BİR OPERASYON”

Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, Belarus devlet yetkilileri tarafından, Polonya askerlerine yönelik saldırı talimatı verilmesinin kesinlikle kabul edilemez olduğunu söyledi. Ayrıca Sikorski, Polonya’nın doğu sınırında yaşananların Rusya ve Belarus servisleri tarafından tamamen kontrol edilen bir operasyon olduğunu vurguladı.

Sikorski, "Etkilerini analiz ettikten sonra karar vereceğiz. Böylece sonuçların etkilerini biz değil, Lukaşenko hissetsin.” ifadelerini kullandı.

POLONYA SINIR GÜVENLİĞİNİ ARTIRIYOR: "DOĞU KALKANI" PROJESİ

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik 24 Şubat 2022’de başlattığı topyekun işgal girişimi ile Polonya güvenlik önlemlerini artırma yoluna girdi. Ukrayna’yı destekleyen Polonya, Rusya ve Belarus’un yeni hedefi haline geldi.

Polonya’ya yönelik düşmanca faaliyetler arasında siber saldırılar, kundaklama girişimleri ve yetkililerin Avrupa Birliği'nin istikrarını bozmaya yönelik olarak tanımladıkları göçmenlerin yasadışı yollardan sınırdan geçirilmesi yer alıyor.

Polonya Genelkurmay Başkanlığı, Doğu Kalkanı projesinin detaylarını 27 Mayıs 2024 tarihinde duyurmuştu. Polonya Başbakanı Donald Tusk, doğu sınırının güçlendirilmesi için Doğu Kalkanı olarak bilinen projeye ilişkin açıklama yapmıştı. Tusk, 2028 yılında tamamlanması planlanan Doğu Kalkanı için 2,3 milyar avrodan fazla yatırım yapılacağını söylemişti. Yetkililer ise bu konudaki çalışmaların başladığını aktarmıştı. Doğu Kalkanı sistemi, Polonya'nın Belarus sınırındaki güvenliğini artırmayı amaçlıyor. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.