SON DAKİKA
Hava Durumu

Paris Olimpiyatları'nda Putin'in savaş suçları hatırlatıldı

2024 Yaz Olimpiyatları'nın açılış gününde, Ukraynalı aktivistler Rusya'nın Ukrayna'ya karşı işlediği suçlara dikkat çekmek ve Vladimir Putin’in Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından aranan bir savaş suçlusu olduğunu hatırlatmak için eylem düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2024 15:33
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2024 16:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Paris Olimpiyatları'nda Putin'in savaş suçları hatırlatıldı

Dünyanın en büyük spor organizasyonu olan olimpiyatların 33’üncüsü bugün resmen başlayacak. Paris’in ev sahipliğini yaptığı, 17 gün sürecek olan oyunların açılışı, Sen Nehri’nde gerçekleştirilecek. 204 ülkeden 10 bin 500 sporcunun mücadele edeceği oyunların açılış töreni saat 20.30'da (TSİ) başlayacak.

2024 Yaz Olimpiyatları'nın ilk gününde, Ukraynalı aktivistler Rusya’nın işlediği savaş suçlarına dikkat çekmek amacıyla, Paris sokaklarına kanlı diktatör Vladimir Putin ve Aleksandr Lukaşenko’nun (Alexander Lukashenko) resimlerinin yer aldığı posterler astı. Posterlerde aktivistler Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'ya karşı işlediği suçları soruşturmak için özel bir mahkeme kurma ve ve Putin'i tutuklama çağrısında bulundu.

Eylemi organize eden Euromaydan-Varşova sivil girişiminin lideri Natalka Pançenko, konu ile ilgili yaptığı açıklamasında “Böylelikle Rusya'nın terörist devlet olduğunu, Ukrayna'da savaşın devam ettiğini, Putin'in Ukrayna topraklarında suç işlediği gerekçesiyle Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından aranan bir savaş suçlusu olduğunu ayrıca Paris'teki Olimpiyat Oyunları'nda ‘tarafsız bayrak’ altında yarışacak olan Rus sporcuların çoğunluğun Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşını desteklediğini hatırlatmak istedik. İçinde yaşadığımız gerçeklik bu. Posterlerimizin Olimpiyat Oyunları katılımcılarını ve izleyicilerini en azından bir anlığına da olsa bunu hatırlamaya teşvik edeceğini umuyorum.” ifadelerini kullandı.


RUSYA VE BELARUS PARİS OLİMPİYAT OYUNLARI'NDA YARIŞAMAYACAK

Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine karşı topyekûn saldırı ve işgal girişimi başlatan Rusya, Olimpiyat Oyunları'nda yer almayacak. Rus sporcular yalnızca tarafsız statüde katılım sağlayabilecek. Rusya'nın en büyük müttefiki Belarus da Paris Olimpiyatları'a katılım sağlayamayacak. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) heyeti, Rusya ve Belarus'u 24 Şubat 2022'de başlayan işgal girişiminden kısa bir süre sonra Olimpiyat Oyunları'na katılımdan men etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.