SON DAKİKA
Hava Durumu

Pakistanlılar Çin'e karşı ayaklandı!

Pakistanlılar Çin-Pakistan Ekonomik Koridorundaki bazı kömür madenciliği başta olmak üzere diğer projelere karşı ayaklandı.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2024 11:38
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2024 14:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Pakistanlılar Çin'e karşı ayaklandı!

Pakistan'ın Sindh eyaletindeki Tharparker bölgesinde binlerce Pakistanlı, Çin yatırımlarının çevreye verdiği zararlara karşı büyük çaplı bir miting düzenledi. Protestolarda, özellikle Çin'in yatırım yaptığı Tar Coal Projesi ve Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) kapsamında kömürle çalışan santrallere odaklanıldı. Pakistanlılar, bu projelerin yerel ekosistemi tehdit ettiğini ve sağlık sorunlarına yol açtığını belirterek, Pakistan yönetimine söz konusu projelerin derhâl durdurulması için tepki gösterdi.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİLERDE TARTIŞMALAR

Çin Başbakanı Li Qiang’ın Pakistan ziyareti sırasında, CPEC’nin "geliştirilmesi" gerektiği vurgulandı. Ancak Tar Coal Projesi’nden etkilenen Pakistanlılar, hükûmetin ve Çinli yatırımcıların duyarsızlığını eleştirerek, kömür madenciliğinin neden olduğu su kaynaklarının azalması, hava ve su kirliliği gibi sorunları dile getirdi.

ÇEVRESEL VE SAĞLIK SORUNLARI GÜNDEME GELDİ

Protestocular, kömür madenciliği ve atık su deşarjının doğaya zarar verdiğini, bu durumun yeni doğan bebekler ve hayvanlar üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ifade etti. Yerel sağlık yetkilileri, son yıllarda bebek ölümlerinde artış yaşandığını belirterek, hükûmete Çin'in yatırımlarını durdurma çağrısında bulundu.

MEDYA VE PAKİSTAN YÖNETİMİNİN TUTUMU

Protestoların yerel medya tarafından göz ardı edilmesi, Pakistanlılar arasında rahatsızlık yaratıyor. Bazı aktivistler, hükûmetin medya üzerinde baskı kurarak olumsuz haberleri engellediğini belirtiyor. Çin destekli CPEC projelerinin destekçisi olan Pakistan hükûmetinin, medya organlarına yönelik ödül ve ceza uygulamaları, bu durumu daha da derinleştiriyor.

Bu olaylar, Pakistan'daki sosyal adalet arayışını ve yerel toplulukların haklarını koruma çabalarını gözler önüne seriyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.