SON DAKİKA
Hava Durumu

Nobel ödüllü Azerbaycan Türkü Mehemmedi açlık grevine başladı

Nobel ödüllü Güney Azerbaycanlı insan hakları savunucusu Nergiz Mehemmedi'nin, tutuklu kaldığı Tahran'daki Evin Cezaevi'nde açlık grevine başladığı duyuruldu.

Haber Giriş Tarihi: 06.11.2023 20:29
Haber Güncellenme Tarihi: 06.11.2023 20:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Nobel ödüllü Azerbaycan Türkü Mehemmedi açlık grevine başladı

İran'ın dini lideri Ali Hamaney yönetimindeki baskıcı rejimin her alandaki müdahalesi ülkede tepkilere neden oldu. Rejim, İran'da insan hakları savunucularını hapse atarak kadınların sesini bastırdı.

NOBEL ÖDÜLLÜ NERGİZ MEHEMMEDİ CEZAEVİNDE SAĞLIK SORUNU YAŞIYOR

Nobel ödüllü, Azerbaycan Türkü, insan hakları savunucusu Nergiz Mehemmedi tutuklu bulunduğu Tahran'daki Evin Hapishanesi'nde sağlık sorunu yaşadığını duyurdu. Ailesi, sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda 51 yaşındaki Mehemmedi'nin kalp rahatsızlığı yaşadığını ve hastaneye sevk edilmediğini açıkladı. Zorunlu başörtüsü kurallarına karşı gelen Mehemmedi'nin revire bile götürülmediğini belirten ailesi yalnızca sağlık ekipleri tarafından kontrol edildiğinin ve iki damarının ciddi derecede tıkalı olduğunun bilgisini verdi.

MEHEMMEDİ AÇLIK GREVİNE BAŞLADI

Başörtüsü kurallarına itiraz ettiği için cezaevinde tutuklu bulunan Mehemmedi, bugün açlık grevine başladığını ifade etti. Mehemmedi'nin ailesi tarafından yapılan açıklamada, "Nergiz bugün iki şeyi protesto etmek için açlık grevine başladı: İslam Cumhuriyeti'nin hasta mahkumlara yönelik tıbbi bakımı geciktirme ve ihmal etme politikası -ki bu da bireylerin sağlık ve hayat kaybına yol açması.- diğeri ise İranlı kadınlara diretilen zorunlu başörtüsü politikası" ifadelerini kullandı. Ayrıca açıklamada, "İslam Cumhuriyeti, Nergiz Mehemmedi'nin başına gelecek her şeyden sorumludur" denildi.

NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ'NE LAYIK GÖRÜLEN NERGİZ MEHEMMEDİ KİMDİR?

Nergiz Mehemmedi, 21 Nisan 1972'de Güney Azerbaycan'ın Zencan şehrinde dünyaya geldi. Tanınmış bir gazeteci ve insan hakları savunucusu olan Mehemmedi, İran'da çeşitli medya kuruluşlarında çalıştı. 2022 yılının eylül ayında İran'da başlayan protestoların ilk ve aktif katılımcılarından biriydi. Nergiz Mehemmedi, 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Nergiz Mehemmedi, Sınır Tanımayan Gazeteciler organizasyonunun 2022 yılı Cesaret Ödülü'ne layık görüldü. 2023 yılının ocak ayında Olof Palme Ödülü'nü aldı.

Öte yandan, 3 Mayıs 2023 tarihinde tutuklu gazeteciler Nergiz Mehemmedi,, Nilufer Hamidi ve İlahe Mehemmedi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Guillermo Cano Dünya Basın Özgürlüğü Ödülü'ne layık görülmüştü. Son olarak Mehemmedi, 2023 yılının ekim ayında Nobel Barış Ödülü'nü almıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.