SON DAKİKA
Hava Durumu

Moskova'da terörle mücadele operasyonu rejimi ilan edildi

Rusya’nın başkenti Moskova, Moskova bölgesi ve Voronej bölgesinde güvenlik önlemlerini güçlendirmek amacıyla "terörle mücadele operasyonu" rejimi ilan edildi.

Haber Giriş Tarihi: 24.06.2023 12:14
Haber Güncellenme Tarihi: 24.06.2023 12:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Moskova'da terörle mücadele operasyonu rejimi ilan edildi

Rusya'da savaş suçlusu Wagner birlikleri ile Rus ordusunun birbirine girmesi sonucunda çıkan siyasi ve askeri kriz büyümeye devam ediyor. Ülkede başkent Moskova, Moskova bölgesi ve Voronej bölgesinde "terörle mücadele operasyonu" rejimi uygulamaya konuldu.

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, başkentte terörle mücadele operasyonu rejiminin yürürlüğe konulduğunu duyurdu. Sobyanin, “Alınan bilgilerle bağlantılı olarak Moskova'da güvenlik önlemlerini güçlendirmeye yönelik terörle mücadele operasyonu uygulanıyor. Yollara ek denetim getirildi” açıklamasını yaptı.

Moskova bölgesinde ve Voronej bölgesinde terörle mücadele operasyonu rejimi uygulanmaya başladı. Bölgelerde önceden planlanmış toplu etkinlikler iptal edildi.

TERÖRLE MÜCADELE OPERASYONU REJİMİ

Rusya mevzuatına göre terörle mücadele operasyonu rejimi başlatıldıktan sonra özel servisler, telefon görüşmelerini dinleme ve internet yazışmalarını okuma hakkına sahip oluyor. Yetkililer, ilk yardım sağlamak ve suçluları takip etmek için herhangi bir kuruluşa ve kişilere ait arabalara el koyabilir. Bölgede, hem telefon hem de internet erişimi gibi herhangi bir iletişim kapatılabilir. "Terörle mücadele", kapsamında kolluk kuvvetleri, mahkeme kararı olmaksızın herhangi bir binaya baskın yapabilir. Terörle mücadele operasyonu rejimi, Rusya Federasyonu'nda ilk kez uygulanıyor. 

RUSYA’DA WAGNER İSYANI

Rusya'nın savaş suçlusu paralı asker şirketi Wagner'in kurucusu ve lideri Yevgeniy Prigojin, 23 Haziran akşam saatlerinde Rus ordusunu Wagner’e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti. Bunun üzerine Prigojin hakkında, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından silahlı isyan çağrısı yapmak suçundan soruşturma açıldı. Rusya Savunma Bakanlığı ise Wagner’in kamplarına saldırı düzenlediği yönündeki iddiaları yalanladı. 

Wagner lideri Prigojin, bu sabah güney şehri Rostov’u kontrol altına aldıklarını açıkladı. Prigojin, Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov gelip onunla görüşmedikçe Wagner güçlerinin şehri ablukaya almaya ve Moskova’ya hareket etmeye devam edeceğini söyledi.

1993 YILINDAN BERİ İLK KEZ: TANKLAR MOSKOVA SOKAKLARINDA

Bunun yanı sıra, Rusya’nın başkenti Moskova’da 1993 yılından beri bir ilk yaşandı. Rus ordusuna ait tanklar, Rusya Devlet Dumasını korumak için şehir merkezine doğru hareket etti. Moskova’daki hareketlilik bununla da sınırlı kalmadı. Başkentte bulunan Rusya Savunma Bakanlığı binasını korumak için özel kuvvet birlikleri olay yerine doğru harekete geçti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.