SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Moldova, savunma stratejisinde Rusya'yı ana tehdit olarak kabul etti

Moldova Parlamentosu, Rusya'yı ana tehdit olarak belirleyen 10 yıllık savunma stratejisinin proje tasarısını onayladı.

Haber Giriş Tarihi: 27.12.2024 14:09
Haber Güncellenme Tarihi: 27.12.2024 15:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Moldova, savunma stratejisinde Rusya'yı ana tehdit olarak kabul etti

Moldova Parlamentosu, 26 Aralık'ta Rusya'nın ana tehdit olarak belirlendiği 10 yıllık savunma stratejisini kabul etti.

RUSYA VAROLUŞSAL TEHDİT

NewsMaker haber ajansının hazırladığı habere göre, dün toplanan Moldova Parlamentosu genel kurulunda Savunma Bakanı Anatoliy Nosatıy "2024-2034 Yıllarına Ait Ulusal Savunma Stratejisi" başlıklı proje tasarısını sundu.

Stratejide, Rusya ile bağlantılı başlıca diğer tehditler; Ukrayna'daki savaş ve bu savaşın Odesa bölgesine genişlemesi, Rusya'nın hibrit saldırıları ayrıca Moldova topraklarında bulunan Rus askerleri ve tanımayan Transdinyester'deki askerî oluşumlar olarak yer aldı. Bu üç tehdit, kabul edilen stratejiye göre, Moldova için "varoluşsal tehdit" olarak kabul ediliyor.

10 YILDA AB ASKERÎ YAPISINA YÜZDE 100 ENTEGRAYON HEDEFLENİYOR

Buna karşı koymak için Moldova, ülkenin genel askerî gücünün Global Firepower (Küresel Ateş Gücü) sıralamasındaki konumunu iyileştirmek için çalışacak. 2024 yılı itibariyle Moldova, 145 ülke arasında 144. sırada yer alıyor.

Ayrıca, Moldova'nın AB'nin barış gücü ve sivil misyonlarına katılımın artırılması öngörülüyor. 2034 yılına kadar Moldova'nın AB askerî yapılarına yüzde 100 entegre olması hedefleniyor.

SAVUNMAYA AYRILAN PAY ARTIRILACAK

Bununla birlikte belgede Moldova için NATO'nun "bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasında merkezi istikrar sağlayıcı bir temel olduğu" belirtiliyor. 

Strateji, millî savunmaya ayrılan bütçe payının, 2030 yılına kadar gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) mevcut yüzde 0,55'inden yüzde 1'i düzeyine ulaşması amacıyla kademeli olarak artırılmasını öngörüyor.

İlgili strateji yaz aylarında hükûmet tarafından onaylanmış ve Cumhurbaşkanı Maia Sandu'ya danışmak için gönderilmişti. Nihai onaydan sonra, devlet kurumlarının bu stratejiye uygun politikayı uygulamak için 6 ay süreleri olacak.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.