SON DAKİKA
Hava Durumu

Macaristan, Ukrayna'ya yönelik vetoyu kaldırmak için koşulunu açıkladı

Macaristan, fonun yıllık olarak gözden geçirilmesi şartıyla, Ukrayna'ya yönelik 50 milyar avroluk AB yardım paketindeki vetosunu kaldırabileceğini bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2024 15:05
Haber Güncellenme Tarihi: 09.01.2024 15:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Macaristan, Ukrayna'ya yönelik vetoyu kaldırmak için koşulunu açıkladı

Macaristan, fonun yıllık olarak gözden geçirilmesi şartıyla, Ukrayna'ya yönelik 50 milyar avroluk AB yardım paketindeki vetosunu kaldırabileceğini açıkladı. Dünyanın önde gelen basın kuruluşu Politico, 9 Ocak 2024 tarihinde üç AB diplomatının anlatımına dayandırdığı haberinde, Macaristan’ın Avrupa Konseyinin yıllık bazda fon tahsisine yönelik bir oylamayı onaylaması koşuluyla vetosunu kaldırabileceğini iddia etti.

MACARİSTAN BU TAVİZLE AVANTAJ KAZANACAĞINI DÜŞÜNÜYOR

Politico, bunun Macaristan Başbakanı Viktor Orban'a her yıl Ukrayna'ya sağlanan finansmanı bloke etme veya vetoyu kaldırma karşılığında Avrupa Konseyinden taviz alma fırsatı vereceğini belirtiyor. Macaristan bu öneriyi 27 AB bütçe uzmanının 5 Ocak 2024’te yaptığı toplantıda dile getirdi ve buna ilişkin bir belgeyi AB Konseyine gönderdi.

Müzakerelerin seyrini bilen ve Politico’ya konuşan bir diplomat, teklife göre AB'nin Ukrayna'ya hibe ve kredi şeklinde 12.5 milyar avro sağlayacağını, bunun dört yıl içinde Avrupa Komisyonu tarafından önerilen 50 milyar avroya ulaşacağını belirtti.

Bazı AB diplomatları, daha önce kategorik olarak Ukrayna'ya herhangi bir şekilde fon tahsis edilmesine karşı olan Macaristan'ın söylemindeki değişikliğe rağmen bu öneriye şüpheyle yaklaşıyor.

Ukrayna'ya AB finansmanı konusu, 10 Ocak 2024 tarihinde yapılması planlanan AB üye devletlerinin büyükelçileri toplantısının gündeminde yer alıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.