SON DAKİKA
Hava Durumu

KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, YTB Başkan Yardımcısı Murat Kazancı ile görüştü

KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, esaretten sonraki ilk Türkiye ziyareti kapsamında başkent Ankara'da YTB Başkan Yardımcısı Murat Kazancı ile görüştü.

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2024 10:19
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2024 11:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, YTB Başkan Yardımcısı Murat Kazancı ile görüştü

Yakın zamanda Rus esaretinden kurtulan Kırım Tatar Millî Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, serbest bırakıldıktan sonra gerçekleştirdiği ilk Türkiye ziyareti kapsamında başkent Ankara'ya geldi.

Yetkililerle resmî görüşmeler yapan KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Başkan Yardımcısı Murat Kazancı ile görüştü. Görüşmeye, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği adına Büyükelçilik Müsteşarı Denıs Zolotaryov, Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar Temsilcisi Elvin Kadırov katıldı. 

8 Ekim 2024 tarihinde bir araya gelen ikili, Rus işgali altındaki Kırım'ın ve Kırım Tatarlarının son durumu ile düzmece davalar çerçevesinde haksız yere alıkonulan siyasî tutsakları masaya yatırdı.

"ÜZERİMİZE DÜŞEN GÖREVİ HER ZAMAN YERİNE GETİRECEĞİZ"

Kazancı, YTB'nin faaliyetlerinden söz ederek başladığı konuşmasında, YTB olarak Rus işgali öncesinde de sonrasında da Kırım Tatarlarına yönelik olarak her zaman çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Kazancı, "Burs projemiz kapsamında üniversitede öğrenim gören öğrencilerimiz için dünyanın birçok ülkesinden gelen öğrencilere burs imkânı tanıyoruz. Buna bağlı olarak imkânlar ölçüsünde ve başvuranlar neticesinde Kırım'dan Tatar soydaşlarımıza yönelik çalışmalarımız hep devam etti." açıklamasında bulundu. 

Ukrain ve Kırım Tatar öğrencilere kendi dillerinde eğitim almaları konusunda da destek sağladıklarını belirten Kazancı, öğrencilerin özel günlerinde kültürel faaliyetler yürüttüklerini ifade etti. Kazancı, "Her zaman üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz. Tarihî ve kültürel bağlarımızı güçlendireceğiz. Ukrayna bizim kardeş ülkemiz." ifadelerini kullandı. Türkiye'nin Rus işgalinin son bulması gerektiğini her platformda dile getirdiğini vurgulayan Kazancı, eğitim ve kültürel alanda çalışmaların devam edeceğini kaydetti.

Öte yandan Kazancı, yurdundan ve ailesinden ayrı kalan Kırım Tatarlarının en yakın zamanda vatan Kırım'a kavuşmalarını temenni etti. 

SİYASÎ TUTSAKLARIN DURUMU ELE ALINDI

Nariman Celal ise desteklerinden dolayı Türkiye'ye teşekkür etti. İşgalci Rusya'nın türlü gerekçelerle alıkoyduğu Kırım Tatar siyasî tutsaklara da dikkat çeken Celal, Türkiye'den bu konuda yardım talebinde bulundu. Celal, haksız yere alıkonulan hasta ve 60 yaş üzeri Kırım Tatar siyasî tutsakların zor koşullarda Rus hapishanesinde tutulduğunu aktardı. 

Görüşmenin sonunda Nariman Celal, Emel Kırım Vakfının organize ettiği "Daima Bekleyeceğim Balam" başlıklı projeye ilişkin kılavuzu Murat Kazancı'ya takdim etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.