SON DAKİKA
Hava Durumu

KTMM Başkan Yardımcısı Celal'den Kamu Denetçiliği Kurumuna ziyaret

KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Rus esaretinden kurtulduktan sonra Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyareti kapsamında, Türkiye Kamu Denetçiliği Kurumunu ziyaret etti.

Haber Giriş Tarihi: 10.10.2024 11:39
Haber Güncellenme Tarihi: 10.10.2024 14:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KTMM Başkan Yardımcısı Celal'den Kamu Denetçiliği Kurumuna ziyaret

Yakın zamanda Rus esaretinden kurtulan Kırım Tatar Millî Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, serbest bırakıldıktan sonra gerçekleştirdiği ilk Türkiye ziyareti kapsamında başkent Ankara'ya geldi.

Yetkililerle resmî görüşmeler yapan KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal 9 Ekim 2024 tarihinde, Kamu Denetçisi Sadettin Kalkan ile görüştü. Görüşmeye, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği adına Büyükelçilik Müsteşarı Denıs Zolotaryov, Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilcisi Elvin Kadırov, ZMINA İnsan Hakları Merkezi Proje Yöneticisi Victoria Nesterenko ve ZMINA İnsan Hakları Merkezi Uluslararası Savunuculuk Yöneticisi Tetyana Zhukova katıldı.

GÜNDEM KIRIM VE SİYASÎ TUTSAKLAR

Görüşmede, Rus işgali altındaki Kırım'ın ve Kırım Tatarlarının son durumu ile düzmece davalar çerçevesinde haksız yere alıkonulan siyasî tutsaklar masaya yatırdı. Bu kapsamda türlü gerekçeler ve düzmece suçlamalar çerçevesinde işgalciler tarafından alıkonulan siyasî tutsakların yaşadığı sorunlar ele alındı. 

Nariman Celal ise desteklerinden dolayı Türkiye'ye teşekkür etti. İşgalci Rusya'nın uyduruk bahanelerle alıkoyduğu Kırım Tatar siyasî tutsaklara da dikkat çeken Celal, Türkiye'den bu konuda yardım talebinde bulundu. Celal, haksız yere alıkonulan hasta ve 60 yaş üzeri Kırım Tatar siyasî tutsakların zor koşullarda Rus hapishanesinde olduğunu, kötü muamelelere maruz kaldığını, gerekli tıbbi ihtiyaçların giderilmediğini aktardı.

Kırım Tatarlarına yönelik uygulanan işkenceleri açıklayan Celal, Kur'an-ı Kerim sokulmasının yasak olduğunu ve yemeklerde domuz eti kullanıldığını vurguladı.

Öte yandan Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından görüşme ilişkin olarak yapılan açıklamada, "Kırım’da siyasi nedenlerle tutuklu bulunan Kırım Tatarlarının, başta sağlık hizmetlerine erişim ve cezaevi koşulları olmak üzere sorunları aktarıldı ve söz konusu tutukluların salıverilmesi, bu süreçte de insan haklarının ihlal edilmemesi için Kurumumuzdan destek talep edildi." denildi.

Görüşme sonunda Nariman Celal ve Sadettin Kalkan günün ve görüşmenin anısına birbirlerine hediye takdim etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.