SON DAKİKA
Hava Durumu

Kremlin sözcüsü açıkladı: Tahıl koridoru yeniden açılacak mı?

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya'nın Karadeniz Tahıl Anlaşması'nın yeniden başlatılması olasılığı konusunda hiçbir ihtimali dışlamadığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 13.07.2024 01:38
Haber Güncellenme Tarihi: 13.07.2024 01:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kremlin sözcüsü açıkladı: Tahıl koridoru yeniden açılacak mı?

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın NATO Zirvesi'nde Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski) ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında yaptığı açıklamalara istinaden, Rusya'nın daha önce tek taraflı olarak feshettiği Karadeniz Tahıl Anlaşması'nın yeniden başlatılmasıyla ilgili herhangi bir senaryoyu yok saymadığını belirtti.

"KREMLİN HERHANGİ BİR ANLAŞMAYI GÖZ ARDI ETMİYOR"

Volodımır Zelenskıy ile bir araya gelen Recep Tayyip Erdoğan, görüşmeye ilişkin olarak, Karadeniz'de seyir güvenliği ve tahıl koridoru konularının ele alındığını belirtmişti.

Dmitriy Peskov, 12 Temmuz 2024 tarihinde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kremlin herhangi bir anlaşmayı göz ardı etmiyor. Başkan (Vladimir) Putin defalarca diyaloğa açık olduğunu söyledi." ifadelerini kullandı.

Peskov ayrıca, tahıl konusunda herhangi bir anlaşmaya varılmasının, "mevcut durumun genel bağlamı içinde" bir dizi konu kapsamında sağlanması gerektiğini kaydetti.

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI 

Rusya’nın Ukrayna'ya yönelik olarak başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı.

22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.