SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar Millî Bayrak Günü TBMM'de unutulmadı

TBMM Millî Savunma Komisyonu Üyesi, İYİ Parti Türk Dünyası ve Yurt Dışı Teşkilatlanma Başkanı, İYİ Parti Adana Milletvekili Dr. Ayyüce Türkeş Taş, meclisteki konuşmasında Kırım Tatar Millî Bayrak Günü'nü kutladı.

Haber Giriş Tarihi: 27.06.2024 09:46
Haber Güncellenme Tarihi: 27.06.2024 16:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar Millî Bayrak Günü TBMM'de unutulmadı

Her sene 26 Haziran'da kutlanan Kırım Tatar Millî Bayrak Günü, Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) de unutulmadı. TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi, İYİ Parti Türk Dünyası ve Yurt Dışı Teşkilatlanma Başkanı, İYİ Parti Adana Milletvekili Dr. Ayyüce Türkeş Taş, parlamentodaki konuşmasında Kırım Tatar Millî Bayrak Günü'nü kutladı. 

BAYRAK GÜNÜ MECLİSTE UNUTULMADI

Taş, "Kırım Tatarlarının Bayrak Günü'nü kutluyor, 'Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na selam olsun, Geray Han torunlarına selam olsun!' diyorum." diyerek başladığı ifadelerine, "Men bu yerde yaş almadım, yaşlığıma doyamadım, vatanıma hasret oldum, Ey güzel Kırım" dizeleriyle son verdi.

KIRIM TATAR MİLLÎ BAYRAK GÜNÜ

Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 2010 yılında aldığı karar neticesinde 26 Haziran, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü olarak kutlanıyor. Kırım Tatar kimliğinin, adaletinin ve özgürlüğünün sembolü olan Tarak Tamgalı Gökbayrak günümüzde Rus işgaline karşı mücadelenin sembolü olarak da kabul ediliyor.

Tarak Tamgalı Gökbayrak millî bayrak olarak 1917’de toplanan I. Kırım Tatar Milli Kurultayı’nda kabul edildi. 1921 yılında Sovyet yönetimi, Kırım Tatarlarının bayrağını “burjuva milliyetçilerin” bayrağı ilan etti. 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'ndan sonra ise Tarak Tamgalı Gökbayrak tamamen yasaklandı. Kırım’da 74 yıl aradan sonra 26-30 Haziran tarihleri arasında toplanan 2. Kırım Tatar Milli Kurultayı'nda, Tarak Tamgalı Gökbayrak milli bayrak olarak Kurultay salonlarına asılmıştı.

Rus işgaline kadar Kırım’da coşkuyla kutlanan, günümüzde de Ukrayna’nın ana kısmında çeşitli etkinliklerle kaydedilen Kırım Tatar Bayrak Günü, Kırım’da Kırım Tatar gençlerin teşebbüsü ile ilk kez 2009 yılında kutlandı.

Bayramın fikir babası olan Kırım Derneği Genel Başkanı merhum Dr. Ahmed İhsan Kırımlı, 2005 tarihinde gerçekleştirilen Kırım Tatar Gençlik Kurultayı sırasında, II. Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın her zaman hatırlanması gereken bir vaka olduğunun altını çizmiş ve bunun bir bayram olarak kutlanmasını teklif etmişti.

KIRIM TATAR MİLLİ BAYRAK GÜNÜ İLK OLARAK 2009’DA KUTLANDI

2009 yılında, birçoğu Kırım Haber Ajansında (QHA) çalışan bir grup Kırım Tatar genç, Kırım Tatar Bayrak Günü etkinliğini hazırlamak için organizasyon komitesini oluşturdu ve komite başkanlığını döneminde QHA İngilizce sayfası editörü olan Rüstem Ablâtif üstlendi. Gençlerin aktif çalışmaları neticesinde 26 Haziran 2009 tarihinde Akmescit’in merkez meydanında ilk kez Kırım Tatar Milli Bayrak Bayramı organize edildi.

Rusya 24 Şubat 2022’te Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal saldırısı başlatmasının ardından Ukrayna ordusuna katılan Rüstem Ablatif Eylül 2022’de cephede hayatını kaybetmişti. Bu vesileyle QHA ailesi olarak işgalciye karşı savaşırken şehit düşen Rüstem Ablatif’i rahmetle anıyoruz.

Gençlerin aktif çalışmaları neticesinde 26 Haziran 2009 tarihinde Akmescit’in merkez meydanında ilk kez Kırım Tatar Milli Bayrak Bayramı organize edildi. O günün sembolü de, dönemin Bursa Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Merhum Başkanı Adnan Süyen’in 2009 yılında diktirip armağan ettiği 21×12 metre boyutlarına sahip dünyanın en büyük Kırım Tatar Bayrağı oldu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.