SON DAKİKA
Hava Durumu

İsviçre, Zelenskıy'ın talebi üzerine Barış Zirvesi düzenleyecek

İsviçre Cumhurbaşkanı Viola Amherd, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın talebi üzerine, küresel bir barış zirvesine ev sahipliği yapacaklarını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2024 11:20
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2024 11:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İsviçre, Zelenskıy'ın talebi üzerine Barış Zirvesi düzenleyecek

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 15-19 Ocak 2024 tarihleri arasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak üzere İsviçre'nin Davos kentine gitti. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, resmî temaslar kapsamında ikili görüşmeler yaptı. Görüşmeler sonucunda İsviçre hükûmeti, Zelenskıy'ın talebi üzerine küresel bir barış zirvesine ev sahipliği yapacağını duyurdu. 

İSVİÇRE BARIŞ ZİRVESİNE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

İsviçre Cumhurbaşkanı Viola Amherd, Bern'de düzenlediği basın toplantısında yapılması planlanan zirveye ilişkin açıklamada bulundu. Amherd, çalışmaların bugün itibarıyla başladığını duyurdu.

Zelenskıy ise konuya ilişkin olarak, "Barış zirvesinde egemenliğimize ve toprak bütünlüğümüze saygı duyan tüm ülkelere açığız, bu nedenle kimi davet ettiğimizle ilgili sonuçlar çıkarın. Küresel Güney'in orada olmasını istiyoruz. Tüm dünyanın Rusya'nın saldırganlığına karşı olduğunu ve tüm dünyanın adil bir barıştan yana olduğunu göstermek bizim için önemli" ifadelerini kullandı. Zirveye hangi ülkelerin katılacağına ilişkin ayrıca bir bilgi verilmedi.

"ÇİN BU SAVAŞI SONA ERDİREBİLİR"

Öte yandan Ukrayna tarafı, işgalci Rusya'nın en büyük müttefiklerinden biri olan Çin'in savaşı sonlandırabileceğine ilişkin vurgu yapıyor. Zelenskıy, "Çin'in zirvenin yanı sıra bizim (barış) formülümüze de dahil olmasını çok isteriz. Fakat her şey bizim isteklerimize bağlı değil" değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, katıldığı "Ukrayna Barış Formülü" konulu uluslararası dördüncü zirvede Çin'in savaşı bitirebileceğine, bu konuda büyük bir rol oynadığına ilişkin yorumda bulunmuştu. 

UKRAYNA BARIŞ FORMÜLÜ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 15 Kasım 2022’de katıldığı G20 Zirvesi'nde 10 maddeden oluşan Ukrayna Barış Formülü'nü sunmuştu. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, G20 Zirvesi'nde önerdiği barış formülünde; radyasyon ve nükleer güvenliği, gıda güvenliği, enerji güvenliği, tüm mahkumların ve sürgün edilenlerin serbest bırakılması, BM Şartı'nın uygulanması, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve dünya düzeninin sağlanması, Rus birliklerinin geri çekilmesi ve çatışmaların sona erdirilmesi, adaletin iadesi, ekolojik sorunların önlenmesi, gerginliğin engellenmesi ve tarafların savaşın sona erdiğini teyit etmesi konusunda belge imzalanması gibi başlıklardan söz etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.