SON DAKİKA
Hava Durumu

İsveç, Türkiye'nin talep ettiği teröristleri iade edecek mi?

NATO'ya üye olmaya hazırlanan İsveç'te hükumet, Türkiye'nin talep ettiği teröristlerden birinin iadesine, diğerinin ise iadesinin reddine karar verdi.

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2023 14:00
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2023 14:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İsveç, Türkiye'nin talep ettiği teröristleri iade edecek mi?

NATO üyeliği için Türkiye'den onay alması gereken İsveç, Haziran 2022'de imzaladığı Üçlü Muhtıra'ya ilişkin taahhütlerini yerine getirmedi. Bölücü terör örgütü PKK ve uzantılarına destek olduğu için NATO üyeliği askıya alınan İsveç, Türkiye'nin onayını almak için yeni yollar denemeye başladı.

İSVEÇ, BİR TERÖRİSTİN İADESİNE BİRİNİN İADE REDDİNE KARAR VERDİ

Ancak teröristlerin iadesi ve propaganda gösterilerine son verilmesiyle Türkiye'nin onayına sahip olacak İsveç hükumeti, bir teröristin iadesine diğerinin ise iadesinin reddine karar verdi. İsveç hükumeti, Türkiye'de yolsuzluk suçlamasıyla 15 yıl hapis cezasına çarptırılan 29 yaşındaki Ömer Altun’un iadesine şartlı onay verdi. Buna göre İsveç'in talebi üzerine Altun, Türkiye'ye döndükten sonra yeniden yargılanacak. 

GEREKÇE: TERÖRİSTİN İSVEÇ VATANDAŞI OLMASI

Diğer yandan Türkiye'nin talep ettiği 51 yaşındaki Mehmet Zakir Karayel isimli teröristin iade talebini reddeden Yüksek Mahkeme kararını onayladı. İsveç Mahkemesi terör mensubunun aynı zamanda İsveç vatandaşı olmasını gerekçe göstererek iade talebinin reddine karar verildiğini belirtti. 

İsveç ile birlikte NATO üyeliğine adım atan Finlandiya, 4 Nisan 2023 tarihinde NATO'nun resmen 31. üye ülkesi oldu.  

İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN NATO SÜRECİ

İsveç ve Finlandiya, NATO'ya üyelik sürecine yaklaşık bir yıl önce adım attı. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 30 NATO üyesi ülkesinden onay alması gereken İsveç ve Finlandiya, 28 ülkenin onayını aldı. Bölücü terör örgütü PKK ve uzantılarına destek verdiği için Türkiye'nin onayına takılan iki ülke, 29 Haziran 2022'de Madrid Zirvesi'nde Üçlü Muhtıra imzaladı. Teröristlere destek vermeyeceklerine dair taahhütte bulunan İsveç'in tutumu gözlemlenmeye devam ediyor. 

Ancak Kasım 2022'de İsveç'te teröristlerin Türk bayrağının üzerinde yürümesine, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın maketinin asılmasına ve son olarak Kur'an-ı Kerim'i yakmasına sessiz kalan İsveç hükumetine tepkiler çığ gibi büyüdü. Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine onay sürecini askıya aldı.

Diğer yandan Finlandiya, Macaristan ve Türkiye'nin yeşil ışık yakmasıyla 4 Nisan 2023'te resmen NATO'ya üye oldu. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.