SON DAKİKA
Hava Durumu

İsveç: Türkiye ile NATO konusunu yeniden görüşeceğiz

İsveç Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, yakın zamanda İsveç ile Türkiye'nin NATO konusunu yeniden ele alacağını kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2023 10:49
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2023 12:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İsveç: Türkiye ile NATO konusunu yeniden görüşeceğiz

İsveç bir yıldır Kuzey Atlantik Örgütü Antlaşmasına (NATO) üyelik için Türkiye'yi ikna çalışmaları yürütüyor. Finlandiya ile çıktığı bu yola tek başına devam eden İsveç, 29 Haziran 2022'de imzaladığı Üçlü Muhtıra'ya uymadığı ve bölücü terör örgütü PKK yandaşlarının protestolarına destek verdiği için NATO'ya üyeliği askıya alındı. 

İSVEÇ VE TÜRKİYE NATO KONUSUNU NE ZAMAN ELE ALACAK?

İsveç hükumeti tarafından 1 Haziran 2023'te terör destekçilerine yönelik yeni bir yasa çıkaracağını dile getirilmişti. İsveç Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, yakın zamanda Bakan Tobias Billstrom'un Türkiye Dışişleri Bakanı ile NATO konusunu görüşmek üzere bir araya geleceğini duyurdu. 13. Cumhurbaşkanlığı seçiminin resmi sonucunun ardından belirlenen yeni kabineyle birlikte Türkiye, NATO konusunu gündemine yeniden alacak. 

İSVEÇ NATO ÜYESİ OLABİLECEK Mİ?

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom geçen hafta yaptığı açıklamada 11-12 Temmuz 2023'te Litvanya'nın başkentinde yapılacak olan NATO Liderler Zirvesi'ne kadar NATO'ya üye olmayı umduğunu ifade etmişti. 

Ayrıca İsveç hükumeti 1 Haziran 2023 tarihinde PKK faaliyetlerine yönelik yeni bir yasa çıkaracağını duyurmuştu. Türkiye tarafı ise süreci gözlemlemeye devam ediyor. 

İSVEÇ'İN NATO SÜRECİ

İsveç ve Finlandiya, NATO'ya üyelik sürecine Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı saldırıların ardından adım attı. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 30 NATO üyesi ülkesinden onay alması gereken İsveç ve Finlandiya, 28 ülkenin onayını aldı. Bölücü terör örgütü PKK ve uzantılarına destek verdiği için Türkiye'nin onayına takılan iki ülke, 29 Haziran 2022'de Madrid Zirvesi'nde Üçlü Muhtıra imzaladı. Teröristlere destek vermeyeceklerine dair taahhütte bulunan Finlandiya Türkiye ve Macaristan tarafından onay alarak NATO'ya girmeyi başardı.

Ancak Kasım 2022'de İsveç'te teröristlerin, Türk bayrağının üzerinde yürümesine, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın maketinin asılmasına ve son olarak Kur'an-ı Kerim'i yakmasına sessiz kalan İsveç hükumetine tepkiler çığ gibi büyüdü. Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine onay sürecini askıya aldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.