SON DAKİKA
Hava Durumu

İsveç'teki terörle mücadele yasası yürürlüğe girdi

Türkiye'nin talebi üzerine İsveç'te, terör faaliyeti yürütenlere yönelik olarak alınan yeni ceza yasası bugün yürürlüğe girdi.

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2023 11:32
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2023 11:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İsveç'teki terörle mücadele yasası yürürlüğe girdi

İsveç Parlamentosunda bugün beklenen terörle mücadele yasası yürürlüğe girdi. İsveç 3 Mayıs'ta onaylanan yeni yasa ile NATO'ya üyelik sürecinde bir adım daha atmış oldu. İsveç'in Aralık 2022'de askıya alınan NATO üyeliği bu süreçten sonra nasıl ilerleyecek merak konusu. 

3 Mayıs'ta yasanın onaylandığını belirten İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström"PKK'nın topraklarımızdaki faaliyetleri çok geniş. Türkiye'ye yönelik terör faaliyetlerini finanse etmek için kapsamlı çalışmalar yürütülüyor. Ayrıca uyuşturucu satışı ve İsveç toplumuna zarar veren çeşitli yollarla para toplamak için topraklarımızı üs olarak kullanıyor. Başka bir ülkede terör için kullanmaları, bizim bu faaliyetleri daha az ciddiye almamızı gerektirmez" ifadelerini kullanarak itirafta bulunmuştu. 

İSVEÇ'İN NATO ÜYELİK SÜRECİ VE TERÖR ÖRGÜTLERİNE YÖNELİK FAALİYETLERİ

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı topyekun işgal girişimi ve saldırıların ardından Finlandiya ve İsveç, NATO üyesi olmak için adım atmıştı. 30 NATO üyesi ülkeden onay alması gereken iki ülke, Türkiye'nin onayına takıldı. Her iki ülkede bölücü terör örgütü PKK/YPG faaliyetlerinin yürütülmemesi için 29 Haziran 2022'de Üçlü Muhtıra imzalanmıştı. Türkiye'nin talebi üzerine terör örgütü faaliyeti yürütülmeyeceğine yönelik verilen taahhüdü İsveç yerine getirmedi.

Finlandiya 2023 yılının başında NATO üyesi ülke olmaya hak kazanırken, İsveç'te yürütülen terör faaliyetlerine sessiz kalan hükumet, Macaristan ve Türkiye'den onay alamadı. İsveç hükumeti tarafından NATO üyesi olmak için 3 Mayıs'ta faaliyet yürüten teröristlere 4 yıla kadar hapis cezası verilmesi için yeni bir yasanın onaylandığı bunun 1 Haziran'da yürülüğe gireceği belirtilmişti. 

Ancak hala gözlemlenmeye devam eden İsveç'te 2 gün önce teröristler paçavralarını hükumet binasına yansıtarak eylemde bulundu. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.