SON DAKİKA
Hava Durumu

İsveç'te yine skandal: Terörle mücadele yasası hiçe sayıldı!

İsveç, 1 Haziran 2023 tarihinde yürürlüğe koyduğu terörle mücadele yasasını hiçe sayarak bölücü terör örgütü PKK'nın gösteri düzenlemesine izin verdi.

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2023 09:59
Haber Güncellenme Tarihi: 05.06.2023 11:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İsveç'te yine skandal: Terörle mücadele yasası hiçe sayıldı!

NATO üyesi olmaya hazırlanan İsveç, Türkiye'nin çekincelerini bertaraf etmek için çalışma yürütse de ülkede, bölücü terör örgütü PKK yanlısı eylemlere izin vermeye devam ediyor.

İsveç'in başkenti Stockholm'de dün bölücü terör örgütü PKK'nın faaliyetlerini destekleyen eylemler yapıldı. İsveç güvenlik güçleri, PKK'nın paçavralarıyla gösteri yapan teröristlere müdahale etmedi. Terör yanlıları, Türkiye Cumhuriyeti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı sloganlar attı.

İsveç, Türkiye'nin çekinceleri doğrultusunda 1 Haziran 2023 tarihinde terörle mücadele yasasını sıkılaştırmıştı.

Image

NATO, İSVEÇ VE TÜRKİYE HEYETLERİ 12 HAZİRAN'DA BİR ARAYA GELECEK

Öte yandan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme yaptı. Görüşme neticesinde İsveç, Türkiye ve NATO'nun 12 Haziran 2023 tarihinde bir araya geleceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'i kabulü sona erdi  - Son Dakika Haberleri

1 HAZİRAN TERÖRLE MÜCADELE YASASI NEDİR?

İsveç Parlamentosunda beklenen terörle mücadele yasası, 1 Haziran 2023'te yürürlüğe girdi. İsveç'in Aralık 2022'de askıya alınan NATO üyeliği bu süreçten sonra nasıl ilerleyecek merak konusu. 

3 Mayıs'ta yasanın onaylandığını belirten İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström"PKK'nın topraklarımızdaki faaliyetleri çok geniş. Türkiye'ye yönelik terör faaliyetlerini finanse etmek için kapsamlı çalışmalar yürütülüyor. Ayrıca uyuşturucu satışı ve İsveç toplumuna zarar veren çeşitli yollarla para toplamak için topraklarımızı üs olarak kullanıyor. Başka bir ülkede terör için kullanmaları, bizim bu faaliyetleri daha az ciddiye almamızı gerektirmez" ifadelerini kullanarak itirafta bulunmuştu.

İsveç'te terörle mücadeleye ilişkin yeni ceza yasa tasarısı parlamentoda  onaylandı - Son dakika haberleri – Sözcü

İSVEÇ'İN NATO'YA ÜYELİK SÜRECİ

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı topyekun işgal girişimi ve saldırıların ardından Finlandiya ve İsveç, NATO üyesi olmak için adım atmıştı. 30 NATO üyesi ülkeden onay alması gereken iki ülke, Türkiye'nin onayına takıldı. Her iki ülke de bölücü terör örgütü PKK/YPG faaliyetlerinin yürütülmemesi için 29 Haziran 2022'de Üçlü Muhtıra imzalanmıştı. Türkiye'nin talebi üzerine terör örgütüne taviz verilmemesine yönelik verilen taahhüdü İsveç yerine getirmedi.

Finlandiya, 2023 yılının başında NATO üyesi ülke olmaya hak kazanırken, İsveç'te yürütülen terör faaliyetlerine sessiz kalan hükumet, Macaristan ve Türkiye'den onay alamadı. İsveç hükumeti tarafından NATO üyesi olmak için 3 Mayıs'ta faaliyet yürüten teröristlere 4 yıla kadar hapis cezası verilmesi için yeni bir yasanın onaylandığı bunun 1 Haziran'da yürürlüğe gireceği belirtilmişti. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.